maanantai 21. helmikuuta 2011

Biologian harjoitustöitä: Veriryhmät

Teksti:Vilma Tikkanen 9f
Kuvat: Vesa Vainikainen

"Oletko nolla?"

Tutkimme omia veriryhmiä ja tarkoitus oli selvittää, mihin veriryhmään kukin kuuluu. Veriryhmiä ovat A, B, AB ja O. Päättelin jo, että luultavasti kuulun O- ryhmään, sillä äitini kuuluu kyseiseen ryhmään.

H-hetki ....
Naps.
Koe suoritettiin koulussa, biologian luokassa, torstaina 18.11.2010. Välineinä käytettiin aluslasia, tussia, tulitikkuja, vasta-aineita sekä omaa verta. Ensin piti pestä kädet. Sen jälkeen tussilla kirjoitettiin aluslasin toiseen kulmaan ”A” ja toiseen ”B”. Sitten opettaja pisti sormeen, että sormesta sai veritipat aluslasiin.

Sormen "lypsäminen".

Anti-B:tä B-puolelle.

Verta laitettiin yksi tippa aluslasiin kirjoitetun A-kirjaimen viereen ja toinen tippa B:n viereen. Sitten laitettiin yhdet tipat vasta-aineita veriläikkien päälle. A:n vasta-aine A:han ja B: vasta-aine B:hen. Sen jälkeen tulitikulla sekoitettiin veri ja vasta-aine, jotta syntyisi reaktio. Täytyi käyttää A:ssa ja B:ssä eri tulitikkua, jottei ne sekoittuisi keskenään. Lopuksi katsottiin sakkaumista, mihin veriryhmään kuului.

Vasta-aineet sekoitettiin omilla tulitikuillaan ja jätettiin minuutiksi reagoimaan.

Sakkauma A-puolella ilmentää A-veriryhmää.

Tuloksia tulkittiin seuraavasti: jos A:n veriläikkä muuttui rakeiseksi ja B:n oli tasainen, silloin kuului A-veriryhmään. Jos taas B:n veri muuttui rakeiseksi ja A:n oli tasainen, kuului B- ryhmään. Jos molemmat veret olivat tasaisia, kuului O-ryhmään ja AB-veriryhmään kuului, jos molemmat veret olivat rakeisia.


Luokan tulokset.

Tuloksena oli, että kuulun O-veriryhmään. Luokassamme oli yhteensä kolme O-ryhmään kuuluvaa. Viisi kuului A-ryhmään ja yksi AB-ryhmään. Veriryhmistä A on yleisin, kuten myös meidän luokassamme. Toiseksi yleisin on O, niin kuin meillä. Sen sijaan AB on harvinaisin, mutta meiltä löytyi yksi AB, mutta B:tä ei ollenkaan. Täytimme monisteen, jossa näkyy luokkalaistemme veriryhmät prosentteina.

Alkupäätelmäni oli siis oikein, eli kuulun O-ryhmään. Mutta luokassamme kaikki olisivat voineet hyvinkin kuulua esim. A-ryhmään, joten tulokset prosentteina perustuivat vain sattumaan.

Mahdollisia hyytymiä tarkasteltiin mikroskoopilla ja
mietittiin niiden aiheuttamia ongelmia.