Teksti:Vilma Tikkanen 9f
Kuvat: Vesa Vainikainen
"Oletko nolla?"
Tutkimme omia veriryhmiä ja tarkoitus oli selvittää, mihin veriryhmään kukin kuuluu. Veriryhmiä ovat A, B, AB ja O. Päättelin jo, että luultavasti kuulun O- ryhmään, sillä äitini kuuluu kyseiseen ryhmään.
H-hetki .... |
Naps. |
Koe suoritettiin koulussa, biologian luokassa, torstaina 18.11.2010. Välineinä käytettiin aluslasia, tussia, tulitikkuja, vasta-aineita sekä omaa verta. Ensin piti pestä kädet. Sen jälkeen tussilla kirjoitettiin aluslasin toiseen kulmaan ”A” ja toiseen ”B”. Sitten opettaja pisti sormeen, että sormesta sai veritipat aluslasiin.
Sormen "lypsäminen". |
Anti-B:tä B-puolelle. |
Verta laitettiin yksi tippa aluslasiin kirjoitetun A-kirjaimen viereen ja toinen tippa B:n viereen. Sitten laitettiin yhdet tipat vasta-aineita veriläikkien päälle. A:n vasta-aine A:han ja B: vasta-aine B:hen. Sen jälkeen tulitikulla sekoitettiin veri ja vasta-aine, jotta syntyisi reaktio. Täytyi käyttää A:ssa ja B:ssä eri tulitikkua, jottei ne sekoittuisi keskenään. Lopuksi katsottiin sakkaumista, mihin veriryhmään kuului.
Vasta-aineet sekoitettiin omilla tulitikuillaan ja jätettiin minuutiksi reagoimaan. |
Sakkauma A-puolella ilmentää A-veriryhmää. |
Tuloksia tulkittiin seuraavasti: jos A:n veriläikkä muuttui rakeiseksi ja B:n oli tasainen, silloin kuului A-veriryhmään. Jos taas B:n veri muuttui rakeiseksi ja A:n oli tasainen, kuului B- ryhmään. Jos molemmat veret olivat tasaisia, kuului O-ryhmään ja AB-veriryhmään kuului, jos molemmat veret olivat rakeisia.
Luokan tulokset. |
Tuloksena oli, että kuulun O-veriryhmään. Luokassamme oli yhteensä kolme O-ryhmään kuuluvaa. Viisi kuului A-ryhmään ja yksi AB-ryhmään. Veriryhmistä A on yleisin, kuten myös meidän luokassamme. Toiseksi yleisin on O, niin kuin meillä. Sen sijaan AB on harvinaisin, mutta meiltä löytyi yksi AB, mutta B:tä ei ollenkaan. Täytimme monisteen, jossa näkyy luokkalaistemme veriryhmät prosentteina.
Mahdollisia hyytymiä tarkasteltiin mikroskoopilla ja mietittiin niiden aiheuttamia ongelmia. |