maanantai 21. helmikuuta 2011

Biologian harjoitustöitä: Sydäntutkimuksia

Teksti: Jasmin Hakulinen 9b ja Suvi Lytsy 9b
Kuvat: Roosa Ruotsalainen 9a ja Vesa Vainikainen

Sydämellinen tunti

Tutkijat mietteliäinä

Selvitimme leikkelemällä sian sydämen rakennetta ja sen toimintaa sekä näköä. Suoritimme työn biologiantunnilla ryhmätyönä. Työssä tarvittiin sydämen sian sydämen lisäksi preparointiveistä, paperia, työalustaa, viivoitinta, saksia, oppikirjaa, tutkimuskäsineitä, vaakaa ja lasisauvaa.

Ensiksi sydän piti laittaa työalustalle ja selvittää sydämen vasen ja oikea puoli oppikirjaa apuna käyttäen. Sitten punnitsimme sydämen ja tunnistimme sydämen osat sekä piirsimme kuvan sydämestä. Lasisauvan avulla selvitimme, minne aortta ja keuhkovaltimo johtavat.


Suvin työnäyte
Ensiviilto
Sitten pääsimme leikkaamaan sydäntä preparointiveitsellä. Aloitimme sydämen oikealta puolelta. Ensin leikkasimme sydänkorvakkeet saksilla irti, jonka jälkeen leikkasimme oikean puolen auki aloittaen keuhkovaltimon ja sen vieressä olleen korvakkeen välistä suoraan alaspäin vahingoittamatta kuitenkaan sepelvaltimoa. Vasemman puolen leikkaamista jatkettiin vasemman korvakkeen tyveltä kunnes päästiin kammioon ja eteiseen, mutta ei alemmaksi. Näin saatiin kammio ja eteinen näkyviin. Kammioiden paksuudet mitattiin viivoittimella. Lopuksi selvitimme opettajalle verenkierron kulkua sydämessä.

Vuorossa vasen kammio

Tuloksissa havaitaan, että oikea kammio on aina vasenta ohuempi, koska vasemmasta kammiosta veri lähtee elimistöön ja sen että sydänten koot vaihtelevat. Oikean kammion keskiarvopituudeksi mitattiin 1.2 cm ja vasemman kammion 3.2 cm. Painokeskiarvoksi saatiin n. 450 g. Tuloksien vaihtelu johtuu siitä, että sydämen koko on jokaisella erikokoinen.  Vasen kammio on paksumpi, koska sen kautta veri pumpataan suureen verenkiertoon. Verenkierrossa veri tulee ensin oikealle puolelle ja lähtee sydämestä pois vasemmalta puolelta. Se menee ensin oikeaan eteiseen ja sieltä oikeaan kammioon. Sieltä veri menee keuhkoihin hapettumaan.  Jonka jälkeen veri menee keuhkolaskimoa pitkin vasempaan eteiseen ja sieltä vasempaan kammioon. Sen jälkeen veri menee aorttaan. Aortasta veri kulkeutuu eri puolille kehoa.

Oikea eteinen ja kammio avattuna. Keskellä purjeläpät.

Sepelvaltimo on sydämen oma verisuoni ja se on sydämen etupuolella.  Ja se vie verta poispäin sydämestä. Jos sepelvaltimo on tukkiutunut sen voi korjata ohitusleikkauksella tai pallolaajennuksella.
Työssä tajusimme sen, ettei sydän ei ole vain verinen möhkäle.

Mittaustuloksia
Roosa, Sydän ja Paula.