maanantai 21. helmikuuta 2011

Biologian harjoitustöitä: Hengitys ja verenpaine

Teksti:Taru Takkinen 9d
Kuvat: Nina Ekman 9b ja Vesa Vainikainen
Video: Nina Ekman 9b

"Onks sulla paineita?"

1.Johdanto
Mitattiin keuhkojen tilavuus ja verenpaine. Veikkaisin, että omien keuhkojeni tilavuus on aika normaali, koska liikun säännöllisesti. Mutta toisaalta olen aika pienikokoinen.

2.Aineisto ja menetelmät
Työ tehtiin 20.12.2010 aamulla biologian luokassa. Keuhkojen tilavuuden mittaamiseen tarvittiin spirometri ja siihen erillinen suukappale. Ensin noustiin seisomaan ja vedettiin keuhkot mahdollisimman täyteen ilmaa ja puhallettiin ilma keuhkoista spirometriin. Ja tulos luettiin mittarista.

Suvi puhaltaa spirometriin.

Verenpaineen mittaamiseen tarvittiin verenpainemittari. Ensin vedettiin hiha ihan ylös ja laitettiin mittarissa remmi hauiksen ympärille ja käsi rennosti pöydälle. Jos mittari ei ollut täysin automaattinen, piippauksen jälkeen pumpattiin mittaria niin, että se näytti noin 160. Jos mittari oli automaattinen vain tulokset. Sitten luettiin syke, alapaine eli diastole ja yläpaine eli systole.

"Otat vaan ihan rennosti ...".

3.Tulokset ja niiden tarkastelu
Spirometrillä mitattiin keuhkojen vitaalikapasiteetti, joka kertoo, kuinka paljon ilmaa pystyt ottamaan sisään keuhkoihin ja puhaltamaan ulos. Luokamme keskimääräinen keuhkojen tilavuus oli pojilla 4,50 l ja tytöillä 3,43 l. Keuhkojen tilavuutta voi kasvattaa urheilemalla säännöllisesti kestävyysurheilua vaativia lajeja esimerkiksi hiihtoa tai uintia. Keuhkojen tilavuutta huonontaa tupakointi, pieni ruumiinrakenne ja sairaudet esimerkiksi astma. Pojat ovat yleensä tyttöjä kookkaampia, joten heillä on tilavammat keuhkot.

Verenpaineen normaali diastole on n. 60-70 mmHg ja systole 100 mmHg + ikä. Luokamme keskiarvot olivat 70,55 mmHg ja 125 mmHg. Verenpainetta nostaa stressi, jännitys, lihavuus, suola, kahvi, salmiakki ja vähäinen liikunta. Verenpaineeseen vaikuttaa myös mittaustilanne ja geenit.


4.Yhteenveto
Keuhkojen tilavuuteen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Myös verenpaineeseen voi vaikuttaa, mutta geeneilleen ei voi mitään. Mittaustilanteen jännittäminen sotkee tulokset. Omien keuhkojeni tilavuus oli normaali.