maanantai 21. helmikuuta 2011

Vierailijoita ysien opon tunneilla

Teksti ja kuva: Saara Rissanen ja Minttu Määttänen 9d

"Suosittelen lämpimästi vaihto-oppilaaksi lähtemistä!"

Minarin 9.-luokkalaiset ovat tänä lukuvuonna saaneet elävällä tavalla tietoa tulevista opiskelumahdollisuuksista. Koululla on opon tunneilla vieraillut edustajia erilaisista keskiasteen oppilaitoksista. Minarilla on käynyt opettajia ja opiskelijoita mm. Talouskoulusta, Tanhuvaaran urheiluopistosta, Toivalan metsäkoulusta ja Steinerkoulusta. Me teimme juttua Emmi Korkalaisesta, joka vietti välivuoden vaihto-oppilaana Etelä-Afrikassa. Vaihto-oppilaana olo on yksi hyvä vaihtoehto, jos ei ihan vielä tiedä, mitä ja mihin lähtisi opiskelemaan jatkossa.

9d-luokka sai 16.marraskuuta vieraakseen Nurmeksen lukion toista luokkaa käyvän Emmin, joka oli ollut vaihto-oppilaana Etelä-Afrikassa, Pretonian kaupungissa. Emmi kertoi, että vaihto-oppilaaksi voi lähteä yleensä joko heti yhdeksännen luokan jälkeen tai lukion ensimmäisen ja toisen vuoden välissä.


”Kieli, tavat, uskonto ja ruoka ovat vaihto-oppilaille aivan uutta! Avoimuus ja kyky itselleen nauramiseen ovat tärkeitä sopeutumisen kannalta. Onneksi kaikessa apuna oli isäntäperhe, joka oli hyvä tuki ja auttoi kulttuuriin sopeutumisessa”, Emmi totesi.

”Jouduin vaihtamaan kerran isäntäperhettäni. Lopulliseen isäntäperheeseeni kuuluivat host-äitini Letitia , -isäni Marius sekä -siskoni Lee-Cha. Koiriakin perheelläni oli enimmillään 17 kappaletta”, Emmi kertoi.

Vaihto-oppilaaksi lähtö ei tarkoita yhtä välivuotta, vaan vaihdon aikana myös opiskellaan paikallisessa koulussa. Emmin koulupäivään kuului kuusi oppituntia päivässä. "Ei ruokailua ja lyhyet välitunnit", hän täsmensi. "Koulun kautta saadaan tärkeimmät ystävät, jotka olivat hyvä tuki ja turva."

Etelä-Afrikassa koulujen taso on vaihtelevaa. Emmin käymä koulu toimi afrikaans-kielellä, mikä tuotti hänelle aluksi hieman hankaluuksia. Koulussa käytettiin koulupukuja ja muutenkin ulkonäöstä pidettiin kovaa kuria, esimerkiksi kynsien täytyi olla oikean pituiset. Kaiken lisäksi opettajat pitivät hyvän huolen siitä, että heitä kunnioitettiin.

”Ihmiset olivat energisiä, puheliaita ja avoimia, mutta toisaalta silti juoruilevia ja sen myötä epäluotettavia. Maine ja ulkoinen status oli heille tärkeitä”, Emmi ällisteli.

Vapaa-aikaa Emmi vietti iltaisin kuntosalilla, tanssien tai koulutehtävien parissa. Ulos ei ikinä menty yksin. Ulkona yksin olisi ollut liian vaarallista olla.

Muutaman viikon Emmi vietti kiertämällä muiden vaihto-oppilaiden kanssa ympäri Etelä-Afrikkaa. Hän sai tuoda myös perheensä Suomesta pariksi viikoksi katsastamaan elämäänsä Etelä-Afrikassa.

”Urheilu oli todella tärkeä osa elämää eteläafrikkalaisille. Jokaisella nuorella tuli olla vähintään yksi urheiluharrastus”, Emmi selitti.


Emmi lähti vaihto-oppilaaksi Suomen Youth For Understanding -järjestön eli YFU:n kautta. Yhdistys on toiminut Suomessa jo yli 50 vuotta, ja sillä on jopa 30 kohdemaata. Sen kautta on myös mahdollista päästä toimimaan isäntäperheenä täällä Suomessa.

Emmi suosittelee lämpimästi vaihto-oppilaaksi lähtemistä. Jos tuntuu, ettei halua lähteä vuodeksi vaihtoon, on myös mahdollista lähteä lyhyemmille vaihdoille, esim. kesävaihtoon tai kolmen viikon matkalle haluamaansa maahan. Tärkeintä on kuitenkin oppia tuntemaan uusia kulttuureita.