maanantai 21. helmikuuta 2011

Biologian harjoitustöitä: Solututkimuksia

Teksti: Noora Arola 9c
Kuvat: Vesa Vainikainen

Solujen salat paljastuvat

Vasemmalla piirrettynä kasvisolukkoa ja oikealla eläinsoluja by Noora.

Aiheena oli vertailla kasvisoluja ja eläinsoluja preparoimalla. Tutkimuskohteena olivat sipuli ja oman posken sisäpinnan solut. Tutkimus tapahtui 3.11.2010 biologiantunnilla. Työhön tarvittiin mikroskooppi, veitsi, kaksi isompaa aluslasia ja kaksi pienempää, pipetti, jossa on vettä, väriainetta, tulitikku ja siivu sipulista. Ensin sipulista leikattiin veitsellä pieni pala sisäkalvoa. Pipetillä tiputettiin toiselle isommista laseista pari tippaa vettä, johon kalvonpala upotettiin. Päälle tiputettiin tippa väriainetta ja toinen, pienempi lasilevy päälle. Työ laitettiin mikroskooppiin tutkittavaksi ja mikroskooppinäkymä piirrettiin vihkoon.

Sipulin solukkoa mikroskooppinäkymässä.

Sen jälkeen pyöritettiin tulitikkua suussa, posken sisäpinnassa, josta siihen tarttui soluja. Tulitikkua pyöräytettiin lasilevyllä olevassa vedessä, jotta solut jäivät sinne ja sen päälle tiputettiin tippa väriainetta ja pienempi lasilevy. Preparaatit tutkittiin mikroskoopissa ja siitäkin piirrettiin kuva vihkoon.

Posken sisäpinnan soluja mikroskooppinäkymässä.

Lopuksi mikroskooppinäkymiä ja piirrustuksia vertailtiin. Mitä erilaista ja mitä samanlaista soluissa oli? Kasvisolut ovat suorakaiteen muotoisia ja eläinsolut pyöreitä. Molemmissa näkyy mikroskoopilla katsoessa tumat solujen sisällä. On myös eroja, joita ei mikroskoopilla näe, koska ne ovat niin pieniä. Esimerkiksi kasvisoluissa on soluseinä ja viherhiukkasia sen sisällä, mutta eläinsolussa ei. Molemmissa on kuitenkin solukalvo, solulima ja mitokondrioita.