maanantai 21. helmikuuta 2011

Eeron filmikellari: Katso nämä!

Teksti: Eero Uusaro 9d

Nämä 10 elokuvaa sinun täytyy nähdä



Donnie Darko


Donnie Darko on näennäisesti aivan tavallinen tyyppi. Eräänä iltana hän kuulee jotain mitä ei osannut odottaa. Hänelle ilmestyy yöllä ihmisen kokoinen jänis, joka kertoo että maailma tulee loppumaan 28 päivän, 6 tunnin, 42 minuutin ja 12 sekuntin päästä. Donnie järkyttyy syvästi ja haluaa suojella lähimmäisiään sekä tyttöä jota kohtaan hänellä on tunteita… Donnie alkaa pikkuhiljaa kyseenalaistaa omaa mielenterveyttään, kun jänis käskee hänen terrorisoida koulua. Jänis ilmestyy säännöllisesti ja he käyvät syvästi filosofisia keskusteluita elämästä ja kuolemasta. Mutta jäniksen dominoiva rooli korostuu vähä vähältä ja lisää on luvassa. Elokuvaan mahtuu sekä draamaa, trilleriä että taide-elokuvaa jämäkässä paketissa. Suosittelen tätä kaikille jotka pystyvät avartamaan katsettaan valtavirtaelokuvien ulkopuolelle. Tätä et voi missata!



Moon

Sam Bell on tehnyt kolmen vuoden sopimuksen Lunar Industriesin, maailman suurimman puhtaan fuusioenergian tuottajan kanssa. Hän on kirjallisesti sitoutunut työskentelemään yksin kuuasemalla ja keräämään kennoista helium-3:sta, joka on elintärkeää fuusioenergian tuottamisessa. Hänen ainoa kumppaninsa on supertietokone nimeltä GERTY. Samilla on enää kaksi viikkoa jäljellä ennen kuin hän voi palata Maahan tapaamaan perhettään. Sitten, jotain outoa tapahtuu. Sam alkaa hallusinoida, mikä johtaa onnettomuuteen aseman lähellä. Onko hän täysin järjissään noiden kolmen niin yksinäisen vuoden jälkeen vai onko näyillä jokin toinen syy mitä hän ei voi käsittää? Duncan Jonesia on pakko ylistää näin sujuvan debyyttifilmin ohjaamisesta. Elokuvaa katsoessa huomaa kuinka inspiraatiota on sujuvasti ammennettu vanhoista klassikoista, mainittakoon Silent Running ja Solaris, mutta tämä elokuva erottuu myös omaperäisen juonensa puolesta. Juonilinjan edetessä alkaa usein miettiä monia erilaisia selityksiä tapahtumille mutta jatko on aina odottamaton. Tämä on elokuva tunteista, mikä todella tekee meistä kaikista ainutlaatuisia ja linkistä joka yhdistää meidät. Tämä on kaunis elokuva, katso.



Pahuus

Jokaisen meistä on joskus hyväksyttävä maailmassa pahuus, vaikka sen haluasikin sivuuttaa. Pahuus on myös hyvyyttä periytyvämpää. Erik Ponti ei viihdy koulussa lainkaan ja hän joutuu alituisesti tappeluihin ja kahakoihin. Hän perustelee käyttäytymisensä sanomalla olevansa aina alistettujen puolella. Isä häpeää poikansa käyttäytymistä ja hakkaa tätä aina kuullessaan selkkauksista tai vähänkään välttävästä koetuloksesta puhumattakaan jälki-istunnoista. Sadistinen isä ei kuitenkaan saa asioita kääntymään parempaa päin. Tulee päivä jolloin Erik erotetaan koulustaan lopullisesti ja päätetään lähettää hienostuneeseen sisäoppilaitokseen, jossa hänen toivotaan oppivan tavoille. Oppilashierarkian ylimmällä tasolla ovat Vanhemmat, joilla on oikeus simputtaa ja oikaista nuorempiaan. Heistä korkeinta arvostusta nauttiva Silverheim päättää opettaa Erikille, joka yrittää epätoivoisesti sopeutua uuteen kouluunsa, missä mennään ja kuka käskee. Tätä Erik ei voi sietää, ja tulossa on hyvin vaikea lukuvuosi.



Kauriinmetsästäjä

Elokuva sijoittuu Vietnamin sodan aikaan. Michael, Steven ja Nick ovat viettämässä viimeisiä yhteisiä hetkiään ennen rintamalle lähtöä. Michael on miesporukan johtaja, järkevin ja asenteeltaan vakavin. Steven on heistä iloisin ja leikkimielisin, kun taas Nick on paljon sulkeutuneempi ja hiljainen. Erilaisia miehiä kuitenkin yhdistää yhteinen harrastus, metsästys. Onnekkaasti Michaelille jää aikaa päästä viettämään häitään ennen lähtöään. Iloiseen tapahtumaan saapuvat myös hänen kaverinsa. Häiden jatkoissa humaltunut miesporukka lähtee sotaveteraanien toimitiloihin viettämään iltaa. Baarissa käydessään Michael huomaa nurkassa yksinäisen näköisen, univormuun pukeutuneen sotilaan. Tajutessaan tämän olleen taistelemassa Vietnamissa, Michael ja kumppanit päättävät tarjota hänelle drinkin. Kysyessään sotilaalta tämä torjuu hänet ja vastaa vähät välittävänsä koko sodasta. Tunteet purkautuvat käsirysyyn. Kun kolmikon tulee aika lähteä, kukaan ei pysty arvaamaankaan millainen helvetti heitä on odottamassa.



Paranoid Park

Alex on 16-vuotias poika, jolle skeittaus on lähellä sydäntä. Alexin elämään kuuluu myös tyttö-ystävä Jennifer, jonka tunteisiin hänen on vaikea vastata. Skeitatessaan Paranoid Parkiksi kutsutussa paikassa hän tutustuu mieheen nimeltä Scratch, jonka kanssa hän hengaa loppuillan. Illan, jota hän ei koskaan tulisi unohtamaan. Myöhemmin Alex alkaa luisua ihmissuhteissaan ja elämässään. Hän ei saa tekoansa mielestään, eikä voi peitellä todisteita. Kaiken kurjuuden keskellä on Alexilla jäljellä kuitenkin yksi uskollinen ystävä: Macy. Macy neuvoo Alexia vuodattamaan tuskansa päiväkirjan sivuille. Alex pakenee hiljaa todellisuudesta traumaattisten kokemusten nakertaessa hänen elämänhaluaan.



Minority Report

Kuvittele maailma, jossa ei tarvitsisi pelätä enää ainuttakaan henkirikosta. On vuosi 2054, ja tämä on maailma, jossa elät. Mullistuksellisen PreCrime- teknologian ansiosta rikoksentekijät havaitaan ja tunnistetaan jo ennen rikoksen tapahtumista, kiitos salaperäisten kolmen oraakkelin, tieteen ihmelapsesien. Oraakkelit pidetään unenomaisessa tilassa Temppeliksi kutsutussa kammiossa ja heidän välähdyksenomaiset näkynsä heijastetaan rikosryhmälle, joka analysoi niitä. Ryhmän avainhenkilö John Anderton, on sortunut lukuisiin huumausainerikoksiin menetettyään poikansa ja vaimonsa. Eräänä päivänä John järkyttyy nähdessään oman tulevaisuutensa oraakkeleilta. Siinä hän murhaa itselleen täysin tuntemattoman miehen – Leo Crow’n. Hän ei voi käsittää eikä hyväksyä asiaa ja alkaa vahvasti epäillä PreCrime- järjestelmän virheettömyyttä, vaikka virheitä ei ole tapahtunut – yli viiteen vuoteen. John lähtee pakomatkalle, koska ei ole enää tervetullut oikeusvaltioon. Hänen on jotenkin osoitettava, että ennalta määrätyn tulevaisuuden pimennosta voi löytyä vapaa tahto – vai voiko?



Tulikärpästen hauta

Eletään toisen maailmansodan aikaa Japanissa. Seita ja hänen 4-vuotias siskonsa Setsuko ovat joutuneet keskelle pommituksia. Kun heidän äitinsä menehtyy, he yrittävät paeta sodan polttopisteestä sukulaistensa luo. Äidin hyvästeltyään lähin turvapaikka on heidän vanhoillisen tätinsä luona, joka yrittää pitää lapsista hyvää huolta, vaikka Seita kokee hänen kohtelevan heitä pelkkänä vaivana. Seitan ja Setsukon isä on laivastossa ja hänen näkemisensä vielä viimeisen kerran askarruttaa sisaruksia, joiden mielissä tämä kummittelee. Miksi kauniit tulikärpäset kuolevat niin pian? Yksi kaikkien aikojen sodanvastaisimmista animaatioelokuvista esittää sodan julmuuden viattomien näkökulmasta koskettavalla tavalla. Muistot - elämän viimeisten metrien häämöttäessä on mietittävä, millä asioilla on lopussa merkitystä.




Hallam Foe

Hallam Foesta voisi saada ensivaikutelman: tavallinen 17-vuotias. Psykoanalyysi on kuitenkin täysin toinen. Hän on varsin varakkaan perheen poika. Perheellä on paljon omaisuutta ja suuri talo. Siitä huolimatta Hallamin lempipaikka on hänen itse rakentamansa puumaja josta hän tarkkailee muuta maailmaa ja sen elämää. Etenkin äitipuoltaan, jota hän vihaa sydämestään. Hallam uskoo tämän murhanneen hänen äitinsä päästäkseen osingoille suvun omaisuudesta. Ensin äitipuolen pitää kuitenkin päästä isästä ja Hallamista eroon. Hallam häädetään kotoaan Lontooseen. Hänellä ei ole lainkaan rahaa eikä paikkaa missä nukkua. Hän hakee töitä hotellista ja saa paikan tiskarina. Yöt hän joutuu nukkumaan kadulla. Hallam tapaa kauniin Katen, johon hän rakastuu. Kate muistuttaa suuresti hänen äitiään, jota Hallam kaipaa. Syntynyt outo suhde saa käänteen, kun asetelmaan saapuu Alasdair, Katen miesystävä, joka ei pidä Hallamista ollenkaan.




Yksi lensi yli käenpesän

Randle McMurphy on kapinallinen, pohjimmiltaan hyväsydäminen mies, joka joutuu mielisairaalaan vaikean menneisyytensä takia. Hänellä on väkivalta- ja seksuaalirikostausta, ja psykiatrit haluavat tutkia onko hän mielisairas. Kapinallismielisyys joutuu pian vastakkain tiukan ylihoitajan aatteiden kanssa. Yksinäisyyteen kyllästyneenä hän päättää tutustua sairaalan potilaisiin. Joka viikko kaikkien potilaiden on saavuttava yhteiseen terapiaan, jossa ajatuksia vaihdetaan joskus kiivaastikin. Heille muodostuu vahva toverihenki, ja Randle on jo valmiina suunnittelemaan yhteistä pakosuunnitelmaa. Oma persoonansa on omiin oloihinsa vetäytyvä Päällikkö, intiaani jota kaikki pitävät kuuromykkänä ja yksinkertaisena. Päälliköllä on kuitenkin salaisuus, jonka hän haluaa jakaa McMurphyn kanssa. Elokuva voitti aikoinaan viisi Oscar- palkintoa ja sitä pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista elokuvista .