keskiviikko 14. joulukuuta 2011

8c VB-keskuksessa

Teksti: AP

VB-valokuvakeskuksella afrikkalaiseen valokuva- ja tanssitaiteeseen tutustumassa

8C-luokka kävi keskiviikkona 24.8.2011 VB-valokuvakeskuksella afrikkalaisessa valokuvanäyttelyssä. Kun tästä päivää aikaisemmin ilmoitettiin, oli yleisö vähän monttu auki. Mikä ihme se semmoinen keskus on, tuli ainakin ensin itsellä mieleen.

Kyse on siis kuopiolaisesta Victor Barsokevitschin valokuvakeskuksesta, joka sijaitsee Kuninkaankadulla. Näyttely, jota menimme katsomaan, oli nimeltään Elävä arkisto, jossa on esillä eteläafrikkalaisten LienBothan ja Nomusa Makhubun taideteoksia. Kantaaottavan ja ainutlaatuisen näyttelyn lisäksi pääsimme hiukan tutustumaan suomalaisen ja afrikkalaisen tanssikulttuurin eroihin.

Suomalaiset ovat tunnetusti juroja ja kömpelöitä, jotka eivät kehtaa edes katsoa silmiin ja ihailevat hoikkaa vartaloa, kun sen sijaan afrikkalaiset ovat vilkkaita ,harjoittavat rytmejä päivittäin ja arvostavat rehevämpää kroppaa.

Kumpikaan ei ole väärin. Mutta suomalaistenkin pitäisi löytää itsestään rytmi! Sitä sitten harjoittelimme erilaisten pelien avulla. Heitettiin mielikuvituspalloa ja harjoiteltiin silmiin katsomista. Jos mielikuvituspallon heitti väärin, joutui tanssimaan häpeätanssin.

Näyttely ja pihalla leikkiminen sulautuivat mukavasti yhteen afrikkalaisen teeman pohjalta. Kun äidinkielen tunnilla jälkikäteen sitten kysyttiin, mitä osallistuneet olivat pitäneet tästä VB-valokuvakeskuksella vierailusta, osoittautui yleiseksi mielipiteeksi, että "joo, oli se ihan jees". Johtuneeko sitten siitä, että päästiin tuulettumaan koulurakennuksesta, vaiko siitä, että voitiin irrotella vähän sisäisiä rytmejämme siellä valokuvakeskuksen takapihalla?

Linkit:
http://www.vb.kuopio.fi/