keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Taiteiden yö

Teksti ja kuva: Essi Antikainen

Taiteiden juhlaa

Ihmisiä kulkee keskustassa paljon, vaikka kello on jo yhdeksän illalla. Huomio kiinnittyy myös perheisiin, joita näkyy kellonaikaan nähden paljon ulkona. Kahvilat ovat täynnä ja museoiden, sekä näyttelyiden ulko-ovet ovat kutsuvasti auki. Nyt ei voi olla muusta kyse, kuin Taiteiden yöstä!

Taiteiden yö on monipuolinen kulttuuritapahtuma, joka järjestetään useissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa, yleensä elokuussa. Ensimmäiset Taiteiden yöt olivat Turussa ja Helsingissä vuonna 1989Taiteiden yö on myös hyvä keino tutustua edullisesti kaupungin kulttuuritapahtumiin. Yleensä nimittäin monet museot ja näyttelyt ovat poikkeuksellisesti ilmaisia.

Haastattelin paria Minna Canthin yläkoululaista, jotka olivat menossa illan rientoihin. Julia Juvonen 9 G:ltä oli menossa katsomaan Sotkulle erään ilmaisen tanssiesityksen harjoituksia, ystäviensä kanssa. Hän piti tärkeänä Taiteiden yötä niin kävijöille, kuin myös ilmaisten esitysten ja näyttelyiden järjestäjille. Kävijät pääsevät nauttimaan kaupunkinsa kulttuuritarjonnasta ja järjestäjät saavat lisää kävijöitä ja kuuluvuutta. ”Ja tietysti näyttelyissä ja esityksissä käyminen on mukavaa, varsinkin kun Taiteiden yönä se maksaa vähän, tai ei mitään.”, Julia lisää.

Kuvassa vasemmalta Laura Karhunen sekä Minarin 9e-luokan oppilaat Varpu Savolainen,
Janni Juntunen, Moona Parviainen ja Julia Parsons.
Myös Varpu Savolainen 9.G:ltä oli menossa illalla Taiteiden yöhön kaveriporukkansa kanssa. Hänen kulttuuriannostuksensa perustuisi enemmän ihmisiä houkuttelevaan yö tivoliin. Eikä mikään ihme! On varmasti mukavaa viettää iltaa ystävien kanssa tivolin hurjissa laitteissa.

Illan pimetessä satamassa olleen tivolin valot houkuttelivat minutkin paikalle. Tivolissa törmäsin myös Varpuun ystävineen. ”Odotamme vielä yhtä ystäväämme, jolla on ilmaislippuja laitteisiin.”, Varpu selvitti tilannetta. Samalla näppäsin myös jutussa olleen kuvan.

Olin siis myös itsekin Taiteiden yössä seikkailemassa. Tivolissa oli tunnelmallista, ja oli myös mukava huomata, että edes kerran vuodessa kaupunki olisi hereillä vielä illallakin. Taiteiden yö on siis kannattava juttu ja toivon, että tällaisia tapahtumia tulisi lisää, etenkin kun se saa myös nuoret vierailemaan erilaisissa kulttuurikeskuksissa. Ehkä se myös edesauttaa yhdeksäsluokkalaisia käyttämään aktiivisesti K9- korttia tulevana vuonna!