keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Sienten tunnistaminen

Teksti: Amanda Abdel Hamid 8b ja Meri Hyvärinen 8b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Tunnistetaapa muutama sieni

Olimme 25.8 biologian ryhmän 8AB:n kanssa Huuhan metsässä sienestämässä. Metsästä löytyi paljon eri sieniä, mm. voitatteja ja herkkusieniä. Valitettavasti 8B:n toinen biologian ryhmä joutui ampiaishyökkäyksen kohteeksi- kuolonuhreja ei onneksi tullut.

8B-luokkalaiset Amanda, Mirka, Meri ja Juho löysivät
hyvin pienen rusakkonuljaskan, joka lopulta osoittautuikin limanuljaskaksi.

Tehtävänä oli etsiä mahdollisimman monia eri sienilajeja ja lopuksi koittaa tunnistaa ne. Monet kummastelivatkin outoja sienilajeja, joita edes opettaja Vesa ei voinut varmuudella tunnistaa. Suurin osa sienistä saatiin kuitenkin lopulta tunnistettua.

Sienet lajiteltiin omille tarjottimilleen.
Opimme tunnistamaan esimerkiksi tatit niiden hatun alla olevista pilleistä. Saimme myös kuulla, että sieniä ei kannattaisi kerätä muovipusseihin (vaikka itse niin teimmekin), sillä ne liiskaantuvat. Ryhmäläiset saivat halutessaan pienet maistiaiset joistakin syötävistä sienistä. Kaikkia tarjous ei kuitenkaan houkuttanut...
Mari ja Marika antavat varoittavan esimerkin siitä, mitä ei saa tehdä.
Mielestämme mukavinta oli sienien etsiminen ja poimiminen,varsinkin löytäessämme hauskan pienen limanuljaskan...

Oli mukava, että pääsimme ryhmän kanssa tutkimaan oikeita sieniä eikä vain kuvien kautta. On hyvä osata erottaa myrkylliset sienet syötävistä; jos et tunnista sientä, älä kerää sitä.

Mieleen jäi hauska sienien tunnistushetki, jossa oppilaat saivat Vesan avustuksella lajitella sienet omiin ryhmiinsä tarjottimille.
Joonas löysi kangasrouskuja.
Linkit: