keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Solututkimuksia

Teksti: Katariina Lähtevänoja 8a ja Venla Repo 8a
Kuvat: Vesa Vainikainen

Sipulipäivä

Torstaina 1.9. Vesan biologian tunnilla 8ab tutki kasvisolukon rakennetta. Tutkimuskohteeksemme oli valittu sipuli, sillä sen kerroksien sisäkalvosta on helppo ottaa näyte. Meidän täytyi tutkia näytettä mikroskoopilla, ja näytteen tuli olla 1x1cm kokoinen, jotta se mahtuisi hyvin aluslasille.

Ahkeraa työskentelyä.
Aluksi saimme hakea päällemme valkoiset takit, jottei vaatteemme sotkeutuisi. Seuraavaksi haimme välineet: mikroskooppi, preparointiveitsi, pinsetit, aluslasi, pipetti, peitelasi sekä metyleeniviolettia tutkimisen helpottamiseksi. Ja tietysti sipuli, eli yksi sipulin kerros.

Sipulin varastolehdestä irrotettiin palanen.
Näytteen värjäys ja peitinlasi päälle.
Aloitimme irrottamalla varovasti sipulin kerroksen sisäpuolelta ohuen läpinäkyvän kalvon preparointiveitsellä ja nostimme sen pinseteillä. Tiputimme aluslasille pipetillä tipan vettä, ja siihen sitten upotimme sipulinäytteen. Näytteen päälle tiputimme metyleeniviolettia, joka värjäsi näytteen violetiksi, jotta näkisimme sen mikroskoopilla tarkemmin. Näiden päälle asetimme varovaisesti peitinlasin, joka piti näytteen ja metyleenivioletin paikoillaan. Sitten aloimme tutkia näytettä mikroskoopilla.

Näyte mikroskooppiin ja näkymää tutkimaan.
Jos näyte oli hyvin värjäytynyt, siinä näkyi erinomaisesti sen solukko. Jotkut saivat näytteestä näkymään jopa tuman ja viherhiukkasia. Kaiken kaikkiaan solukko näytti aivan tiiliseinältä. Tästä solukosta täytyi piirtää kuva vihkoon.Työ oli hauska, mielenkiintoinen ja helppo tehdä.

"Ja siinähän on tuma".