keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Jääkiekkovieraita

Teksti: Minna-Mari Palviainen 9a, Sonja Salo 9a, Hanna Tarvainen 9a
Kuvat: Iita Pylkkänen 7a, Jenny Antikainen 7a, Venla Väänänen 7a

Kalpalaisten huumaa Minarissa

Kalpan pelaajat Adam Masuhr ja Tommi Miettinen vierailivat joidenkin koulumme ysiluokkalaisten tunneilla maanantaina 14. marraskuuta. He puhuivat ruotsin kieltä, koska Adam on täysin ruotsalainen eikä osaa suomea. Hän kuitenkin ymmärtää joitain yksittäisiä sanoja.

Ruotsin kielen lehtori Susanna Kaataja esitteli vieraat oppilaille. 
Adam ja Tommi kävivät kertomassa Kalpan toiminnasta ja heidän omasta elämästään, perheestään ja harrastuksistaan. Heitä oli välillä hieman vaikea ymmärtää, erityisesti Adamia, koska syntyruotsalaisena hän puhuu ns. riikinruotsia.

”Mitä järkeä on ruotsin opiskelussa? Mihin sitä kieltä edes tarvitsee?” kysyi eräs oppilas. Tommi kertoi, että ruotsin kieli on hyödyllinen osata, koska Suomi on kuitenkin kaksikielinen maa. Kielestä on myös hyötyä, jos esimerkiksi menee kesätöihin tai matkustelee. Hän kertoi, että ruotsin kieltä tarvitsee osata Suomessa hyvin paljon, mutta täällä Savossa sitä harvemmin joutuu käyttämään.

”Minulla oli ulkopuolinen olo, kun olin ruotsalaisten kanssa maajoukkueen pukukopissa. En osannut ruotsia, joten kommunikointi pelaajien kanssa oli hankalaa” kertoi Tommi. ”Englannilla kuitenkin pärjäsi ja sai selvitettyä pääasiat.”Adam oli selvästi hiljaisempi kaveri. Voi olla hankalaa tulla Suomeen ja varsinkin suomalaiseen yläkouluun puhumaan itsestään, jos ei osaa yhtään suomen kieltä.

"Ruotsin opiskelu kannattaa", vakuuttavat Kalpan Adam Masuhr ja Tommi Miettinen
Opettaja Jussi Jauhiainen kysyi, pitävätkö he taukoa Kalpassa, kun pelejä ei ole. Adam ja Tommi kertoivat, että he eivät pidä taukoa jääkiekosta, sillä treenata täytyy aina. Lomaakaan jääkiekkoilijan ammatissa ei kovin paljon jää jäljelle.

Adamin ja Tommin vierailu oli mukava piristys keskellä koulupäivää, varsinkin, kun he tulivat keskelle fysiikan kaksoistunteja!

Linkit:
http://www.kalpa-hockey.fi/