keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Hygieniapassi kiinnosti oppilaita

Teksti ja kuvat: Virva Eskelinen

Hygieniapassista hyötyä työelämään

Yli neljäkymmentä oppilasta jännitti tiistaina 13. joulukuuta koulumme suuren ilmaisutaitoluokan edessä. Tällä kertaa jännitystä ei aiheuttanut näytelmäesitys, vaan testi, jonka suorittamalla saattoi saada virallisen hygieniapassin eli todistuksen hygieniaosaamisesta.

Hygieniapassin suorittamisesta oli puhuttu valinnaisen kotitalouden tunneilla. Koulussa oli käyty neljällä opetuskerralla keskitetysti läpi elintarvikehygienian perusteita, ja kaikki halukkaat saivat osallistua testiin. Testi pidettiin koulupäivän jälkeen ja se maksoi 6 euroa oppilaalta. Testiä oli tekemässä muutama muukin kuin kotitalouden valinnaisryhmän oppilas.

Kotitalousopettajat Miia Palmu-Niemelä ja Sari Hartikainen
olivat iloisia runsaasta osallistujamäärästä.
Hygieniaosaaminen on lakisääteinen velvoite elintarvikealalla.

- Se on myös kaupan ja elintarvikealan kesätöissä eduksi, ja siksipä tämä tilaisuus järjestettiinkin, kertoo kotitalouden lehtori Sari Hartikainen, jolla on oikeudet järjestää passitestejä.

Hygieniapassitesti koostuu 40 väittämästä, jotka ovat joko oikeita tai vääriä. Väittämät liittyvät mikrobiologian perusteisiin ja elintarvikkeiden kontaminaatioon, ruokamyrkytyksiin ja hygieenisiin työtapoihin, henkilökohtaiseen hygieniaan, puhtaanapitoon, omavalvontaan sekä lainsäädäntöön. Läpäistäkseen testin pisteitä on saatava vähintään 34. Vastausaikaa on 45 minuuttia.

- Kysymykset tilataan Eviralta. Sieltä myös saadaan sitten aikanaan A4-kokoinen paperinen todistus ja luottokortin kokoinen muovinen hygieniaosaamiskortti, Hartikainen lisää.

Kokeen alkaessa oli jännitystä ilmassa.
Minna Canthin koululla järjestetty testitilaisuus oli koulun historian ensimmäinen. Sen suosio yllätti niin opettajat kuin oppilaatkin.

- Mukava homma, kun tällaista järjestetään. Kesätöiden takia tänne tultiin, ja läpi varmasti menee! vakuuttivat 9d-luokan pojat Akseli Maukonen, Jani Laitinen ja Manu Virta, jotka tunnilla opiskeltujen asioiden lisäksi laajensivat tietojaan Eviran nettisivuja lukien.

Testitilaisuuden jälkeisenä päivänä pojat saivat vahvistuksen varmuudelleen: kaikki kolme läpäisivät hygieniapassin. Samoin 36 muuta yrittäjää. Hieno juttu. Onnittelut kaikille!

Linkit:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/