tiistai 17. joulukuuta 2013

Biologian tutkimuksia: Kasvien keruu 2

Teksti: Leo Laitinen 8a
Kuvat: Vesa Vainikainen

Aloita ajoissa

Lythrum salicaria
Kasveja kerätään siksi, että oppisi tuntemaan ja tunnistamaan niitä hyvin. Lajintuntemus on tärkeää, koska siinä oppii tuntemaan Suomen luontoa ja saa yleissivistystä.

Keräsin vähän yli 20 kasvia, jotka oli poimittu joko rannalta tai suolta. Keräsin suurimman osan näytteistä Kuopiosta ja muutaman muualta Savosta.

Kasvinäytteet tehdään siten, että kerätään kasvit ja prässätään ne. Sitten ne kiinnitetään paperille. Paperiin tulee myös etiketti, johon laitetaan kasvin nimet ja keräystietoa. Minä laitoin myös kasvien kuvat ja niiden tuntomerkkejä.

Phragmites australis
Opin projektin aikana paljon lajintuntemusta ja tekemään kasvinäytteitä. Lajintuntemukseni ei ollut kovin hyvä ennen projektia, mutta projektin aikana opin sitä lisää.

Mukavinta työssä oli kasvien etsiminen ja kerääminen. Tylsintä oli ehkä loppuviimeisteleminen. Hyvä neuvo kasvien keräämiseen on aloittaa kerääminen ajoissa, koska muuten osassa kasveissa ei ole enää kukkia. Minusta kasviprojektin tekeminen oli ihan mukavaa muuten paitsi, että se tehtiin kesäloman aikana.

Linkki:
Ohjeita kasvienkeruuseen ja kerättävien lajien listat