tiistai 17. joulukuuta 2013

Ilmaisun iloa teatteripolulla

Teksti: Venla Makkonen ja Riina Suvela 8f, Jonnamari Rinne ja Eetu Valkeapää 8c
Kuvat: Jonnamari Rinne 8c ja Virva Eskelinen

Ilmaisuopetusta 8.-luokkalaisille

Jälleen tänä syksynä Kuopion kaupunki järjesti 8.-luokkalaisille teatteriaiheista kulttuuriopetusta. Ensiksi kävimme vierailulla Kuopion teatterilla katsomassa Maaninkavaara-nimisen näytelmän harjoituksia. Teatteripolkuun liittyi myös ilmaisutaitopajat, joita järjestettiin kolmen kaksoistunnin verran lähes jokaiselle Minarin kasiluokalle erikseen.

8c-luokan oppilaat Anni Marinin ohjauksessa.

Pajoissa oli vetäjänä ilmaisutaidon opettaja Anni Marin. Pajoissa tehtiin erilaisia itseilmaisuun liittyviä harjoituksia, mm. pantomiimia, sekä erilaisia tunneilmaisu- ja ryhmäytymistehtäviä. Tehtäviä teimme parin kanssa ja ryhmissä.

Anni tykkää Minarista

Anni Marin, 27, on entinen Minarin lukiolainen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on pitänyt teatteripolun ilmaisupajoja jo useamman vuoden ajan, monta kertaa myös Minarissa.

Anni on ollut ammatissaan yli neljä vuotta ja pitänyt ilmaisuaineista jo pienenä, mutta silti ei koskaan ole pitänyt esiintymisestä. Anni valitsi tämän ammatin, koska se on vaikuttavaa ja siinä saa ilmaista itseään. Hän kertoo, että ei voisi kuvitella itseään missään muussa ammatissa. Opiskelu ammattiin kesti neljä vuotta.
"Täällä on mukavaa!"

Anni pitää pajoja jokaisella yläkoululla Kuopiossa. Hän kertoo, että koulut eroavat toisistaan paljonkin. Suurin ero on oppilaiden välillä. Myös opettajainhuoneista löytyy suuria eroavaisuuksia.   
-Minarissa on tosi rento meininki. Tänne on aina kiva tulla opettamaan, hän kehuu.
  
Kysyimme, onko hänelle jäänyt mieleen jotain hauskoja tai kamalia muistoja. Ensimmäisenä hänelle tuli mieleen isokokoisen oppilaan hyökkäysyritys. - Silloin oikeasti pelkäsin, hän myöntää. Mukavinta on ollut, kun entiset ohjattavat tunnistavat esimerkiksi kaupungilla ja tulevat tervehtimään ja kertomaan, kuinka mukavia teatteripolkutunnit ovat olleet.

Annin mielestä Minarissa on hyvän ilmapiirin ja yhteishengen lisäksi hienoa se, että oppilaille järjestetään paljon aktiivista toimintaa. -Sitä ei tulisi pitää itsestäänselvyytenä, hän muistuttaa. 

Anni haluaa kiittää kaikkia teatteripolussa mukana olleita.