tiistai 17. joulukuuta 2013

Hygieniapassin suosio kasvaa

Teksti: Minna Canthin koulun kotitalousopettaja Sari Hartikainen
Kuvat: Vesa Vainikainen

Hygieniapassin suosio kasvaa

Jo kolmen vuoden ajan on Minarissa voinut suorittaa hygieniapassin. Tämän syksyn hygieniapassitesti pidettiin 5.12., ja siihen osallistui 58 oppilasta. Heistä 55 sai testin hyväksytysti läpi.

Opettajana olen keskitetysti koonnut 9.-luokkalaisille elintarvikehygienian opetuspaketin, jonka jälkeen halukkaat ovat voineet suorittaa pienellä kustannuksella virallisen hygieniapassitestin. Se on osoittautunut erittäin suosituksi, ja osa oppilaista jo heti syksyn alussa kyseleekin siitä.

Kotitalouden tunneilla oppilaat ovat luontevasti ja käytännönläheisesti harjoitelleet elintarvikehygienian perusteita koko peruskoulun ajan.  Nykyään huomaan entistä enemmän tietoisesti ottavani ja tuovan hygienia-asioita eri asiayhteyksissä perusteluineen esille. Näin oppilailla karttuu tietoja jatkuvasti, huomaamattakin. 
Sofia Salmela ja Juha Kopponen  - onnelliset hygieniapassien uudet omistajat.
Olen koonnut ja jakanut elintarvikehygieniaopetuspakettini neljälle opetuskerralle - siis kuukausi teho-opetusta kaikille. Oppilaiden ei tarvitse kirjoittaa mitään muistiin, riittää kun kuuntelee ja ajattelee ja kyselee. Opetus on hyvin luentokeskeistä monine käytännön esimerkkeineen. Lopuksi laitan tekemäni  Power Point -diat koulun kotitalouden kotisivuille, josta oppilaat voivat kerrata opetetut asiat. Diat olen tehnyt selkokielisiksi ja koonnut niihin keskeiset ydinkohdat. Jotkut oppilaat eivät jaksa tunnilla aktiivisesti seurata, mutta ovat kuitenkin hiljaa teoriaopetuksen ajan. Heilläkin menee korvista asiaa sisälle! Jatko-opiskelupaikoissa on iso osa opetuksesta luentotyyppistä, ja tämä on totuttelua siihenkin.

Jokaiseen oppituntikokonaisuuteen olen liittänyt pienen kokkaussession, joka kestää puolisen tuntia. Aiemmilla kerroilla on tehty pakastimeen valmiiksi mm. kinkkukiusaus, broileri-riisilaatikko tai tunnilla valmistetaan helppoa ja nopeaa opiskelijaruokaa esim. makkarakeitto pakastekasviksista, espanjalainen tortilla.  Käytännön työskentelyn yhteydessä on konkreettisesti tullut esille mm. sulatukseen, lämmitykseen, tarjoiluun liittyvät säädökset.
Virallisen hygieniapassin malli.
Jakson lopuksi kaikille oppilaille pidetään normaali tuntikoe. Se on virallisen hygieniapassitestin mukainen eli 40 oikein/väärin väittämää. Tämän jälkeen ovat halukkaat voineet suorittaa virallisen testin koulun yhteisessä testitilaisuudessa. Testimaksu on oppilaille vain Eviran veloittamat passikulut. Olen itse virallinen testaaja ja olen saanut tukituntikiintiöstä muutaman tunnin korvauksen ylimääräisestä ajankäytöstäni. Virallista testiä varten on kotitalouden kotisivuille laitettu myös linkit muihin opetusmateriaaleihin (Evira, purtavaapuhtaasti, lupakokata,) sekä Eviran mallitestiin.

Oikea, virallinen hygieniapassi on jännitystä ja kihelmöintiä aiheuttava asia! Oppilaat ovat yleensä suhtautuneet siihen hyvällä ja kunnioittavalla asenteella kuten pitääkin. Ja voi niitä iloisia ilmeitä, kun hyväksytty tulos on ilmoitettu. Oman kokemukseni perusteella oppilaat ovat hyvin suoriutuneet virallisesta testistä, ja monelle on ollut siitä todellista hyötyä kesätyöpaikan saamisessa. Opettajakin voi olla ylpeä oppilaistaan, ja he varmasti muistavat myöhempinä vuosinaan lämmöllä peruskoulun kotitaloustunnit!

Linkit:
Evira
Purtavaa puhtaasti
Lupakokata