tiistai 17. joulukuuta 2013

Biologian tutkimuksia: Kasvien keruu 1

Teksti: Tia-Maria Tenhunen 9e
Kuvat: Vesa Vainikainen

Kaverin kanssa metsään

Koulussamme seitsemännen ja kahdeksannen luokan kesälomilla kerätään kasvikansiot. Seitsemännellä luokalla keräysalueena ovat järvet, rannat ja suot ja kasveja kuuluu olla 20 kappaletta. Metsät ja pellot ovat keräysalueena kahdeksannella luokalla ja lajeja kuuluu kerätä 40 kappaletta.

Itse pidin enemmän kahdeksannen luokan ekosysteemistä, koska alue oli mukavampi kuin järvet ja suot. Lisäksi metsä- ja peltokasveja oli helpompaa tunnistaa.

Acer plantanoides
Aluksi on kerättävä kasvit. Itse kerään mieluiten kasveja, jotka varmasti tunnistan eikä etikettien tekeminen tulisi liian vaikeaksi. Tämän jälkeen kasvi on kuivatettava. Kasvin voi laittaa kuivumaan kasviprässiin tai sen voi laittaa lehden sisään ja kirjan väliin. Päälle täytyy laittaa jotain painavaa, kuten kiviä tai kirjoja. Kasvi on asetettava kuivumaan suorana ja siististi, koska sen kuivuttua muotoa ei pysty enää muuttamaan. Kun kasvi on kuivatettu, se laitetaan kiinni jykevään paperiin läpinäkyvällä teipillä tai mieluiten kontaktimuovilla ja lisätään etiketti. Etikettiin täytyy olla ilmoitettuna  kasvin nimi, tieteellinen nimi, heimo, kasvin järjestysluku kasviossa, keräyspäivämäärä, keräyspaikka ja kerääjä.

Kasvien keräyspaikaksi on hyvä valita alue, jonka tietää olevan monipuolinen, jotta samalla kertaa voi kerätä useita lajeja.

Equisetum sylvaticum
Kun kasveja lähtee keräämään, mukaan kannattaa varata muovipussi ja puukko tai sakset. Puukolla tai saksilla saa leikattua haluamansa kasvin poikki ja muovipussiin on hyvä laittaa talteen varsinkin märät järvi- ja suokasvit. Kerääminen on mukavampaa, jos keräämään lähtee kaverin kanssa.

Kasvio täytyy palauttaa biologian opettajalle ennen ensimmäisen jakson loppua ja yhdeksännellä luokalla ennen TET -jakson alkua. Kerääminen saattaa aluksi tuntua turhauttavalta, mutta siisti lopputulos ja työstä saatu arvosana palkitsevat vaivan.

Mielestäni työ auttaa oppimaan lajitunnistusta ja opettaa erilaisten kasvilajien kasvualueista.


Linkki:
Ohjeita kasvienkeruuseen ja kerättävien lajien listat