tiistai 17. joulukuuta 2013

Biologian tutkimuksia: veriryhmät

Teksti: Henna Tissari 9f,  Riina Korhonen 9f ja Sofia Lipponen 9f
Kuvat: Vesa Vainikainen

"Lypsetään sitä sormea ..."
Tarkoituksena oli tutkia luokkamme veriryhmiä. Selvitimme erilaisilla välineillä mihinkä ryhmään kukin kuuluu.

Suoritimme kokeen biologian luokassa torstaina 14.11.2013. Aloitimme kokeen kuuntelemalla ohjeet ja katsoimme välineet mitä tarvitsimme. Välineinä käytimme aluslaseja,tulitikkuja,neulaa jolla otimme verikokeeen sekä kahta eri vasta-ainetta. Aloitimme puhdistamalla aluslasin ja merkkasimme kynällä kirjaimet mihinkä tipat laitetaan. Sitten pesimme huolellisesti kädet ja halutessaan sai vielä desinfioida sormenpään. Ennen verikoetta oli tärkeää ravistella kättä jotta veri lähtisi virtaamaan. Vesa otti neulalla kokeen sormenpäästä ja sitten puristimme kaksi tippaa verta sormenpäästä aluslasille kirjainten kohdalle. Vereen täytyi lisätä vasta-aineet. A-kohtaan a vasta-ainetta ja B-kohtaan b vasta-ainetta.  Sitten sekoitimme veren ja vasta-aineet keskenään tulitikuilla ja sitten vain odoteltiin muutama minuutti jotta näkisimme tuloksen.


Vasta-aineet, Hansu, Ronja ja Verna
Odottelun jälkeen aloimme tarkastelemaan mihinkä veriryhmään kukin kuuluu. Veriryhmiä on neljä erilaista A,AB,B ja 0.Meidän luokassamme eniten oli A veriryhmään kuuluvia.  A veriryhmään kuului 50% , B veriryhmään 17% ja O veriryhmään 33% ja AB veriryhmään ei kuulunut kukaan.

Työ oli kaikilta osa-alueilta mukava ja oli mielenkiintoista nähdä miten veri muuttui erilaiseksi kun siihen lisättiin vasta-aineet ja kun sai tietää oman veriryhmän.

Tuloksena veriryhmä A