tiistai 17. joulukuuta 2013

TET Saksassa

Teksti: Sini Tossavainen 9b
Kuvat: Vaihdossa olleet oppilaat

Työharjoittelussa ulkomailla

Saksa TET 23.9.-1.10.2013

Tänä(kin) vuonna ysien oli mahdollista suorittaa kahden viikon työharjoittelujakso Saksassa. Meitä lähti sinne kymmenen ja ja majoituimme perheissä, jotka olivat meille ennestään tuttuja viime vuoden oppilasvaihdosta (http://huvituskoululehti.blogspot.fi/2012/12/vaihto-oppilastoimintaa-in-finnish.html).
Työpaikat olivat kaikilla melko erilaisia, vaikka valtaosa työskentelikin päiväkodeissa tai ala-asteilla.


Topias Tammi 9B
Saksassa ollessani työskentelin polkupyöräkorjaamossa. Työnkuvaani kuului puhjenneiden renkaiden vaihtaminen, jarrujen korjaaminen, vaihteiden säätäminen yms. Pääsinpä jopa kasamaan vannetta ja säätämään pinnoja. Pyöräkorjaamon henkilökunta oli mukavaa, ja tulin heidän kanssaan hyvin toimeen. Välillä kuitenkin tarvittiin kääntäjää, sillä oli vaikea nimetä työkalujen ja polkupyörän osia englanniksi, puolin ja toisin.



Jussi Ollikainen 9D
Saksassa olin töissä päiväkodissa. Työnkuvaani kuului lasten kanssa leikkiminen ja pihalla lasten vahtiminen. Autoin päiväkodin työntekijöitä kattamaan ruokapöytää ja siivoamaan paikkoja. Paikan pomo oli ainoa joka osasi puhua sujuvaa englantia, kun taas toinen työntekijä ei ollenkaan. Se oli välillä vähän haastavaa sillä välillämme oli kielimuuri. Opin muutamia lastenhoitoon hyödyllisiä sanoja englanniksi.



Roosa Almila 9B
Olin töissä tallilla. Työtehtäviini kuului hevosten vieminen laitumelle ja karsinoiden siivoaminen. Työpäiväni alkoi kahdeksalta ja loppui noin yhden maissa. Ruokatauko oli klo 10-11. Tykkäsin työssäni siitä, että sain olla paljon tekemisissä hevosten kanssa. Mielestäni englanniksi työskenteleminen oli mielenkiintoista, vaikkakaan kukaan työntekijöistä ei puhunut kunnolla englantia.



Eevi Peiponen 9C ja Maria Ekman 9E
Olimme töissä Hotelli Tivolissa Osterholz-Scharmbeckin keskustassa. Saimme saksalaisen hygieniapassin, jota emme olisi tarvinneet, koska emme työskennelleet keittiössä. Menimme töihin normaalisti kahdelta, ja työpäivä kesti vain noin neljä tuntia. Työpäivän aikana katoimme aamupalapöytiä ja järjestelimme noin sadan hengen juhlia. Siivosimme hotellin tiloja ja kiillotimme ja järjestelimme laseja. Työpäivämme päättyi ruokailuun hotellin ravintolassa. Englannin kielellä työskenteleminen sujui pääosin ongelmitta, vaikka hotellin henkilökunnasta vain pari puhui englantia.




Akseli Mattila 9A
Työskentelin Nordsee -nimisessä ravintolassa Bremenissä. Työtehtäviini kuului leipien valmistusta ja täyttöä, kassalla työskentelyä ja siivousta. Aamuni alkoi yleensä kalatiskin täyttämisellä ja muilla valmisteluilla. Muutaman työpäivän jälkeen opettelin käyttämään kassakonetta ja pystyin myymän yksin. Opin kommunikoimaan jotenkin saksaksi, mutta kieliongelmia tuli ravintolassa työskentelevien venäläisten mummojen kanssa.



Sini Tossavainen 9B
Työskentelin eläinlääkärillä ja työpaikkani nimi oli Tierarztpraxis Dr. Thomas Raschka (http://tierarzt-ohz.de/index.php). Työharhoitteluuni kuului eläinlääkäreiden ja heidän apulaistensa töiden seuraamista ja avustamista. Vastaanottotiskillä järjestelin papereita ja leimasin käyntikortteja. Pari kertaa autoin kissan- ja koiranruokapakkausten purkamisessa pois pahvilaatikoista. Pieneläinten vastaanottohuoneessa avustin Ms Dr. Raschkaa puhdistamalla tutkimusvälineitä ja -pöytää sekä huolehtimalla roskista. Parina ensimmäisenä päivänä olin Dr. Meierin mukana käymässä navetoilla katsomassa lehmiä ja vasikoita. Pääsin näkemään synnyttäneen lehmän jälkitarkastuksen ja uroskissojen kastraation.



Satu Tammekann 9A
Saksassa olin töissä alakoulussa. Työtehtäviini kuului mm. lasten avustaminen tunneilla ja vahtiminen ulkona. Autoin myös opettajia, järjestelin tavaroita ja paikkoja ja leikin lasten kanssa. Työni alkoi aamulla kahdeksalta ja kesti kahteen. Kuljin suurimman osan ajasta englannin opettajan mukana tunneilla. Työni oli mielenkiintoista ja mukavaa vaikka yhteistä kieltä lasten kanssa ei ollut.



Heta Ikonen 9A
Olin töissä päiväkodissa Saksassa. Siellä leikin lasten kanssa, autoin heitä syömään ja pukeutumaan ja vahdin heitä ulkona.  Autoin myös päiväkodin työntekijöitä siivoamaan ja kattamaan pöytiä. Työpaikallani melkein kaikki aikuiset osasivat edes vähän englantia, mutta kukaan lapsista ei. Lapset puhuivat silti innokkaasti kanssani ja itse yritin parhaani mukaan vastata heille vaikka en osaa saksaa. Työni  oli tosi mukavaa ja työntekijät siellä olivat mukavia joten työskentely oli helppoa.



Juha-Pekka Räsänen 9D
Olin töissä Kindergardenin alakoulussa. Työnkuvaani kuului olla lapsien tukena ja opettaa heitä. Yritin tehdä työt parhaani mukaan. Luokanohjaaja oli ainoa, joka osasi puhua jotenkin englantia. Käytimme lasten kanssa kommunikoidessa käsiä.

Linkki:
Työharjoittelujutut ja kuvat Minna Canthin koulun sivuilla