tiistai 17. joulukuuta 2013

Maaninkavaaran harjoituksia seuraamassa


Teksti: Tuuli Hakkarainen ja Oona Oinonen 8f

Kasien teatteripolku 22.10.2013

Näyttelijän arkea 

Kaikki Minarin kasiluokat pääsivät seuraamaan teatterin arkea, kun kävimme katsomassa Kuopion kaupunginteatterin näytelmäharjoituksia. Kyseessä oli Maaninkavaara-niminen komedianäytelmä, joka pohjautuu Miika Nousiaisen samannimiseen kirjaan. Teos kertoo nuoresta tytöstä, jota isä valmentaa olympialaisiin tavoitteenaan kestävyysjuoksun kultamitali.

Ohjelma alkoi teatterin myyntineuvottelijan Terhi Mönkkösen haastattelulla. Saimme tietää, että teatterissa ei työskentele vain näyttejijöitä, vaan lisäksi kaikkea ohjaajasta markkinoijiin ja valomiehiin. Lisäksi kuulimme, että remontoitu kaupunginteatteri tulee olemaan tekniikaltaan Euroopan huipputasoa. 

Seuraavaksi siirryimme salin puolelle seuraamaan itse harjoitusta. Aluksi ohjaaja Pentti Kotkaniemi kertoi meille näytelmän taustaa. Sitä seurasi näyttelijöiden esittely. Ohjaaja varoitti, että saattaisi tulla kohtia, jotka "eivät sovi lasten silmille". Lopulta harjoitus pääsi käyntiin. Muutamia kohtia jouduttiin uusimaan monesti, kun taas useat sujuivat kitkatta. Kohtia hiottiin niin kauan, että ne miellyttivät ohjaajan silmää. Mielestämme pääosan esittäjä Outi Kärpänen sai hahmoonsa uskottavuutta. Noin 45 minuutissa saatiin harjoiteltua kaksi kohtausta. "Ensi-ilta painaa päälle", ohjaaja muistutti näyttelijöille.

Harjoituksen loputtua aulassa oli ruuhkaa, kun kaikilla oli kiire saada oma takki narikasta ja päästä koululle syömään. Näyttelijän työstä jäi ihan kiva vaikutelma.

Linkki: