tiistai 17. joulukuuta 2013

Vierailulla kirjakaupassa

Teksti: Oona Oinonen 8f ja Venla Makkonen 8f
Kuvat: Minna Miettinen

Kirjailijat esittäytyivät

Koulussamme oli perjantaina 22.11.2013 mahdollisuus päästä Suomalaiseen kirjakauppaan kuuntelemaan kahta savolaista kirjailija-opettajaa Kirsi Pehkosta ja Jyri Paretskoita. Kirjakauppavierailulle pääsivät 7b-luokka sekä joukko 8.-luokkalaisia.

Kirsi Pehkonen on julkaissut mm. nuortenkirjasarjaa johon kuuluvat kirjat Aloituskiekko, Punaviiva ja Vieraskentillä. Tekeillä on Vilttiketju-niminen jatko-osa edellä mainituille kirjoille. Kirjat kertovat tytöstä, joka harrastaa jääkiekkoa. Paretskoin saavutuksiin taas kuuluu Shell´s Angles, johon on myöskin suunnitteilla jatkoa. Kirjassa seikkailee kolme kaverusta, Hane, Samu ja Rudi, jotka päättävät perustaa mopokerhon.


Tapahtuma alkoi esittelyllä, ja yleisöltä kysyttiin pari lämmittelykysymystä. Pehkonen jatkoi kertomalla, ettei kirjailijat useinkaan käy "kirjailijakoulua", vaan enemminkin se on ammatti, johon päädytään jossain vaiheessa elämää. - Kirjailijan ammatti on kuitenkin sellainen, johon harva päätyy, hän täsmentää.

Paretskoi kertoi pitäneensä aina kirjoittamisesta, esimerkiksi laulunsanoja on kuulemma tullut nuorena kirjoiteltua. Joskus hän sitten vain päätti kokeilla kirjan kirjoittamista ja päätyi kirjailijaksi "sattumalta". Pehkonen yhtyi Paretskoin kertomaan. Hänkin kertoi pitäneensä aina kirjoittamisesta. Pehkosen kirjat syntyvät lapsuuden leikkien tapaan: "Entä jos", Tää vois sanoo näin". Pehkonen sanoo, että hänen kirjansa voisivat periaatteessa kertoa hänestä itsestään, jos hänen lapsuutensa aikoihin olisi ollut jääkiekkojoukkueita tytöillekin. Hän nimittäin tulee omien sanojensa mukaan melkoisesta jääkiekkoperheestä.

- Aiheet kirjoihin saattaa kuulla jostain. Toisaalta ideoita vaan tulee, molemmat kertovat.

Lempinimet kirjoihin napataan esim. koulusta oppilaiden joukosta. - Kirjan henkilöt eivät kuitenkaan kuvaa ketään oppilasta, Paretskoi kertoo. Pehkonen taas kertoo nimien keksimisen olevan joskus vaikeaa. Kerran hän oli kuulemma etsinyt kartasta sopivan nimen eräälle henkilöhahmolle. Erään kirjan sivuhenkilön jalkaproteesi-idea taas tuli omien kokemusten joukosta. Pehkosen sääri oli murtunut jääkiekkoa pelatessa. Kipsijalkaisena oli tullut mietittyä, miten elämä sujuisi, jos olisi jatkuvasti vain yksijalkainen.

Pehkonen kertoo hänellä olevan kirjan nimen valmiina jo hyvissä ajoin, kun taas Paretskoi kertoo sen syntyvän ajan myötä. Pehkonen lisää, että hän pyrkii keksimään nimen, jolla on monta merkitystä.
- Tarvitseeko nuorten kirjojen aina sisältää huumoria? Ei välttämättä, mutta itselläni on ainakin hauskempaa kun kirjoitan humoristisia kirjoja, Paretskoi hymähtää.


- Jaksottelu on tärkeää, ettei lukija kyllästy. Esim. pelitilanteiden kuvailemisessa on muistettava, ettei sorru liian pikkutarkkaan kuvailuun, Pehkonen sanoo. Luvut on jaoteltu kohtausten mukaan, ainakin Paretskoin tyylillä.

Kustannustoimittajasta on kirjoittamisprosessin aikana apua, samoin kannen kuvittajista. - Kansien kuvien kanssa on itselläni kyllä ollut ongelmia, Pehkonen kertoo.

Minarilaisille kuulijoille kirjailijakaksikko antoi tilaisuuden lopuksi muutamia lukuvinkkejä:
1. Lue ensin kirja ja katso vasta sitten elokuva.
2. Kirjaa ei ole pakko lukea loppuun.
3. Jokaiselle löytyy oma kirja, sen löytäminen saattaa kylläkin olla hankalaa.

Kirjat ja kirjailijat löytyvät myös Facebookista.

Kirsi Pehkonen Facebook
Jyri Paretskoi Facebook