maanantai 28. toukokuuta 2012

Biologian tutkimuksia: hengitystilavuus

Teksti: Roosa Ruotsalainen 9b
Video: Vilma Tarkiainen 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Paljonko puhallat?

Tunnilla tutkimme spirometrillä, kuinka tilavat kenenkin keuhkot ovat. Ennen tuntia oletin, että puhaltaisimme johonkin esim. 3 litran pussiin ja mietinkin, että miten siitä loppujen lopuksi saadaan mitattua tarkka lukema. Eli spirometri oli yllätys.

Teimme työn biologian luokassa 270, torstaina 15.12.2011. Työvälineet olivat jo valmiina. Tarvitsimme vain spirometrin ja siihen vaihdettavan suuosan. Jokainen otti itselleen puhtaan suuosan ja se kiinnitettiin spirometriin. Sitten tarvittiin vain pitkä voimakas puhallus ja spirometri näytti, kuinka monta litraa keuhkoihin mahtuu ilmaa. Sen jälkeen tulokset merkittiin tekemäämme taulukkoon, tarkistettiin että spirometri on nollassa seuraavaa mittaajaa varten ja vietiin suuosa puhdistusainekuppiin.

Spirometri.
Kun kaikki olivat mitanneet keuhkojensa tilavuuden ja tulokset oli saatu taulukkoon, laskimme tyttöjen ja poikien keuhkojen tilavuuksien keskiarvot. Totesimme että tyttöjen ja poikien keskiarvot olivat samat, 4,8 litraa. Tosin tyttöjä oli mittauksessa mukana vain kolme ja poikia yhdeksän. Keskimääräisesti pojilla pitäisi olla hieman suuremmat keuhkot kuin tytöillä. Tutkinnan jälkeen pohdimme, että mikä vaikuttaa keuhkojen tilavuuteen. Siihen vaikuttavat elintavat, kunto, ruumiin koko ja geenit. Jos harrastaa esimerkiksi uintia tai muuta lajia jossa tarvitaan hyvää hapenottokykyä, keuhkojen tilavuus voi olla suurempi. Puolestaan henkilöllä jolla on huonot elintavat (esim. tupakointi), hapenottokyky saattaa olla heikompi. Ihminen tarvitsee happea mm. lihasten ja aivojen toimintaan.

Mielestäni työssä kiinnostavinta oli, että sai tietää keuhkojensa tilavuuden ja siitä pystyi myös päättelemään missä kunnossa on.