maanantai 28. toukokuuta 2012

Biologian tutkimuksia: munuainen

Teksti: Linda Haara 9f ja Niina Lampinen 9f
Kuvat ja video: Vesa Vainikainen

Erityselin syynissä

Johdanto

Tutkimme sian munuaisen rakennetta ja toimintaa. Oletimme, että munuainen olisi ollut pienempi ja rakenteeltaan kovempi. Luulimme myös, että munuaiset sijaitsisivat eri paikassa kuin todellisuudessa.

Painon mittausta.

Aineisto ja menetelmät

Suoritimme tutkimuksen biologian luokassa 2.1.2012 biologian tunnilla. Tutkimukseen käytimme alustarjotinta, vaakaa, puukkoa, saksia, viivainta ja käsipaperia sian munuaisen lisäksi Aluksi punnitsimme munuaisen vaa’alla. Meidän munuaisemme painoi 186g. Sitten mittasimme munuaisen pituuden, joka oli 16cm. Koko luokan tulokset merkitsimme taulukkoon ja laskimme painon ja pituuden keskiarvon. Pituuden keskiarvoksi tuli 15cm ja pituuden 220,4g. Sen jälkeen halkaisimme munuaisen kahteen osaan ja tutkimme munuaisen rakennetta ja toimintaa. Piirsimme lisäksi munuaisesta kuvan ja nimesimme sen osia.

Etsittiin verisuonet ja virtsanjohdin.


Tulokset ja niiden tarkastelu

Munuainen oli pavun muotoinen ja sen sisältä löytyi erilaisia osia, kuten munuaisallas ja ytimiä joiden reunoilla nefronit elävät. Nefronit puhdistavat munuaiseen munuaisvaltimoa pitkin tulleen veren. Virtsa menee munuaisaltaaseen, josta virtsa jatkaa matkaansa virtsanjohdinta pitkin virtsarakkoon. Tutkimus ja piiretty kuva havainnollisti hyvin ymmärrystämme munuaisen rakenteesta ja toiminnasta.

Munuainen avattuna.

Yhteenveto

Työ onnistui hyvin ja se oli mielenkiintoinen. Emme olleet aikaisemmin tutustuneet munuaisen toimintaan  Alkuhypoteesi ei pitänyt paikkaansa. Munuainen oli erilainen kuin olimme kuvitelleet. Se oli isompi ja rakenteeltaan ”löysempi”. Opimme paljon uutta munuaisesta tutkimuksen avulla.