maanantai 28. toukokuuta 2012

Biologian tutkimuksia: sydän

Teksti: Eveliina Paldanius 9b ja Vilma Tarkiainen 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Väsymätön työn sankari

Sydän on kovilla, sillä se pumppaa verta elimistöön 24/7. Miten se pystyy tähän kaikkeen? Otimme siitä selvää biologian tunnilla, jolloin preparoimme sian sydämen.

Vaaka kertoi sydämen painon.
Ennen tuntia oletimme preparoinnin ja oikeiden leikkauskohtien löytämisen olevan vaikeaa, mutta luulomme paljastuivat vääriksi. Sydämeen koskeminen myös ällötti aluksi, mutta kun sai hanskat käteen ja pääsi selvittämään annettuja asioita, pystyi pikkuhiljaa rentoutumaan ja keskittymään tutkimukseen.

Jakaannuimme n. 3 hengen ryhmiin tekemään tutkimuksia. Tutkimuksen suorittamiseen tarvitsimme alustarjottimen, suojatakin, hanskat, pinsetit,  vaa`an ja preparointiveitsen sekä runsaasti paperia.

Ryhmän mittaustulokset.
Tutkimuksessa piti selvittää sydämen paino sekä oikean ja vasemman kammion paksuudet. Aluksi punnitsimme sydämen, joka oli meidän ryhmämme kohdalla 485 grammaa. Seuraavaksi teimme preparointiveitsellä kaksi pitkää viiltoa päästä päähän sydämen molemmille reunoille. Tämän teimme siksi, että pääsisimme mittaamaan oikean sekä vasemman kammion paksuudet.

Mittauksissa selvisi, että vasen kammio oli selvästi paksumpi kuin oikea, mikä johtuu siitä, että vasemman kammion pitää pumpata veri koko kehoon, kun taas oikean kammion täytyy pumpata veri vain keuhkoihin.
Ryhmällämme oikean kammion paksuudeksi saatiin 1 cm ja vasemman kammion paksuudeksi 3.5 cm.
Sydämen vasen kammio pumppaa runsashappista verta aorttaa pitkin muihin valtimoihin, kun oikea kammio puolestaan hiilidioksidipitoista verta keuhkovaltimoa pitkin keuhkoihin. Jos ihmisen sepelvaltimo tukkeutuu, ihminen voi sairastua sepelvaltimotautiin.


Sydän avattuna.