maanantai 28. toukokuuta 2012

Elokuvaa ja oikeuksia

Teksti: Aino Pesola 8c
Kuvat ja gallup: Jenni Niskanen 8c, Nea Oksanen 8d

Tekijännoikeusinfoa höystettynä elokuvalla Roskisprinssi

Kasiluokkalainen toimittaja saa ottaa käyttöön kaiken rohkeutensa, kun pitäisi mennä tekemään juttua isojen pelottavien ysiluokkalaisten sekaan. Onneksi ainoa kontakti heihin oli muutama halveksiva mulkaisu, minkä jälkeen meidät jätettiin rauhaan.

Lakimies Niko Laukkonen vieraili Minarilla valtakunnallisena tekijänoikeuspäivänä 18. huhtikuuta.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen lakimies Niko Laukkonen kiersi ympäri Suomea kertoen tekijänoikeusasioista eri kouluissa. Hän piti lyhyen mutta ytimekkään luennon tekijänoikeuksista yleisesti ja myös netissä. Ysiluokkalaisten seasta kuului hermostunutta kiherrystä, kun kyseinen asianajaja kertoi esimerkiksi, että YouTubesta videoiden ja musiikin lataaminen on laitonta.

Tekijänoikeudet turvaavat taiteen alojen ammattilaisten toimeentulon. Jos heidän töitään voi kopioida vapaasti, niitä on turha enää myydä. On siis tärkeää miettiä näitä asioita myös kirjailijoiden, muusikkojen ja taidemaalarien kannalta.

Ysiluokkalaisia kiinnosti erityisesti sakot, joita tekijänoikeuksia rikkovat henkilöt voivat saada. Joskus tällaiset tapaukset viedään oikeushuoneen puolelle. Nuoretkin (mahdollisesti tietämättään tekijänoikeuslakeja rikkoneet)  henkilöt voivat joutua maksamaan tuntuvia korvauksia virheistään.

Näitä tärkeitä asioita olisi varmasti ollut hyvä selvittää ihan kaikille. Tietysti luennoitsijallamme oli kiire jo seuraavaan paikkaan (koko Suomi oli sivistettävä!). Ysiluokkalaiset saivat ainakin hedelmällisiä eväitä tuleviin musiikinkuunteluihin ja videoiden katsomiseen. Kuinkahan moni sitten loppujen lopuksi soveltaa niitä käytännön elämään…


Kasiluokkalaisten ajatuksia elokuvasta Roskisprinssi:

Jenni Niskanen (8c), Outi Lentz (8b) ja  Rosa Savolainen(8d):
"Ihan hyvä elokuva. Näyttelijät olivat hyviä. Arvosanaksi elokuvalle antaisimme ysin."
Simeoni Julkunen (8f): "Elokuvassa oli hyvä juoni. Arvosanaksi antaisin ysin."

Linkit:
Kopiraitti - reitti tekijänoikeuteen
Roskisprinssi