maanantai 28. toukokuuta 2012

Biologian tutkimuksia: verenpaine

Teksti: Sanni Nykänen 9c
Video: Vesa Vainikainen

Paineiden ja sykkeen tarkistus

Perjantaina biologian kaksoistunnilla mittasimme kaikilta luokkalaisiltamme verenpaineen ja sykkeen. Taulukkoon merkitsimme ylä-(systole) ja alaverenpaineen (diastole).

Miten mittaus sitten tapahtui?

Tutkimuksen suorittamiseen tarvittiin verenpainemittari. Se asetettiin niin, että kankaan vihreä reuna tuli käsitaipeen kohdalle, kiristettiin ja painettiin nappia. Kädessä alkoi tuntua puristusta, kun mittari mittasi verenpainetta. Luvut rullasivat mittarin näytöllä. Lopulta näyttöön tuli kolme lukua: ylin kertoi yläverenpaineen eli diastolen, keskimmäinen alaverenpaineen eli systolen ja kolmas sykkeen.

Sykkeen olisi voinut mitata myös lääkäreiden käyttämällä stetoskoopilla, laskemalla montako kertaa sydän lyö minuutissa. Stetoskooppi täytyi asettaa rintalastan päälle. Sykkeen mittaaminen osoittautui näin vaikeaksi mitata, joten uskoimme verenpainemittarin lukemia.Tulokset

Itselläni systole oli 103, diastole 68 ja syke 74. Luokkamme nopein syke oli Hannalla, joka johtui kenties siitä, että häntäjännitti verenpaineen mittaaminen. Luokkamme keskiarvot olivat: diastole 69.1, systole 115,03 ja syke 78,97.

Mutta saatuihin tuloksiin vaikuttavat esimerkiksi vähän rauhaton ympäristö ja joillakin jännitys. Jos mittaisi kotona kaikessa, rauhassa tulokset voisivat olla erilaisia.