maanantai 28. toukokuuta 2012

Englantilainen tarinankertoja vieraili Minarissa

Teksti ja kuvat: Sofia Kröger 9a, Enni Saastamoinen 9a ja Susanna Hyartt 9a

Nick Hennessey loi tarinoillaan mystisen tunnelman

Maanantai-iltapäivänä 20. helmikuuta koulullemme on saapunut esiintyjä, jota yhdeksäsluokkalaiset ja lukiolaiset ovat päässeet seuraamaan. Hän on englantilainen Nick Hennessey, ammatiltaan tarinankertoja ja muusikko.

Sali hiljenee, kun Hennessey aloittaa esityksen. Hän kertoo meille kolme tarinaa, jotka pohjautuvat Britannian kansanperinteeseen. Tarinankerronnan ohessa Nick myös soittaa taitavasti puupilliä ja rumpua, jotka luovat saliin mystisen tunnelman. Esityksen lopussa Nick saa raikuvat aplodit – yleisö on nauttinut esityksestä.Nick tuntee yli sata tarinaa. Tarinoita on lyhyitä ja pitkiä, ja jotkut voivat kestää jopa tunnin, kun taas toiset kestävät vain kaksi minuuttia. Osan tarinoista Nick on lukenut kirjoista tai kuullut muilta tarinankertojilta. Osa tarinoista on peräisin suomalaisesta, Elias Lönnrotin kokoamasta Kalevalasta.

Ensimmäisen Kalevala-käännöksensä Nick sai vuonna 1998, jolloin hän oli työskennellyt tarinankertojana kaksi vuotta. Vuonna 2000 Nick teki ensivierailunsa Suomeen, ja on sittemmin palannut kiertelemään Suomea tarinankertojana muutamia kertoja. Kalevalassa Nickiä kiehtovat sen tarinat, jotka ovat säilyneet sukupolvilta toiselle suullisena kansanperinteenä. Koska Nickin äidinkieli ei ole suomi, hän ei niinkään keskity kirjassa käytettyyn runomuotoon.

Susanna Hyartt (oik.) ja Sofia Kröger (kesk.) ihastelivat Nick Hennesseyn mystistä esitystä.

Kun Elias Lönnrot aikoinaan kokosi Kalevalan, hän muutti tarinat suullisesta kansanperinteestä kirjaksi. Nyt Nick tekee saman toisin päin: hän muuttaa tarinat kirjasta jälleen suulliseksi esitykseksi. Nick kertookin itse kävelevänsä ikään kuin Elias Lönnrotia vastaan.

Linkit:
Nick Hennessey
Nick Hennessey on Facebook