maanantai 28. toukokuuta 2012

Metsäretki

Teksti ja kuvat: Katariina Lähtevänoja 8a ja Venla Repo 8a

Porukalla metsään


"Puunhalaajat"
8.-luokkalaiset tekivät retken Haapamäen havaintotilalle Siilinjärvelle tiistaina 8.5. Retken tarkoituksena oli tutustua metsän ekosysteemeihin ja metsän hoitoon. Siksi retkeä kutsuttiin metsäpäiväksi.

Päivän aikana havaintotilalla kävi kaksi ryhmää, kummassakin kolme luokkaa, toinen aamulla ja toinen iltapäivällä. Kuuluimme aamupäivän ryhmään, ja sää suosi meitä. Kuljimme luokittain kolmella eri rastilla ja saimme täytettäväksi myös tehtävämonisteet.

Ensimmäisellä rastilla kävimme puukierroksella ja saimme paljon tietoa eri puulajeista ja niiden hoidosta. Matkalla näimme esim. männyn oksasta kasvaneita puita. Näimme myös sotaveteraanikuusikon, jonne sotaveteraanit ovat muutama vuosi sitten käyneet istuttamassa kuusen taimia.

Toisella rastilla tunnistettiin eläimiä ja kasveja, määritettiin relaskoopilla metsän puumäärää, mitattiin puiden korkeutta ja paksuutta sekä määritettiin ilmansuunnat ympäristöä tarkkailemalla.Kolmannella rastilla kiersimme riistapolun. Sen varrella oli pieni rakennus, jossa meille esiteltiin laittomia ja laillisia pyyntiloukkuja. Sitten jatkoimme matkaa riistapolulla ja näimme muun muassa hirven syöttöpaikan ja nuolukiviä. Satuimme näkemään myös hirven tuoreet juoksujäljet, jotka päättyivät metsään. Matkan varrella oli myös loukkuja, jotka olivat toiminnassa.

Ryhmät saivat myös syödä makkaraa ja omia eväitään tullessaan makkaranpaistopaikalle.Linkit: