maanantai 28. toukokuuta 2012

Vieraita Saksasta! (in finnish)

Teksti ja kuva: Sannimari Suhonen 9g

Vaihto-oppilaita vieraana

Helmikuun alussa koulumme käytävillä saattoi kuulla suomen lisäksi paljolti englantia ja saksaa, sillä kahdeksasluokkalaisilla oli vieraanaan vaihto-oppilaita ystävyyskoulultamme Saksasta. Yhdeksännen luokan oppilaat pääsivät majoittamaan saksalaisia nuoria, jotka olivat kansainvälisessä tet-harjoittelussa täällä Kuopiossa.

Pääsin haastattelemaan kahta saksalaista tyttöä: Lisa Schneemannia (15) ja Kristin Lindemannia (14). He molemmat käyvät Saksassa yhdeksättä luokkaa ja olivat yhdessä työharjoittelussa Kuopion englanninkielisessä päiväkodissa. Saksankieliseenkin päiväkotiin olisi harjoitteluun päässyt, mutta tytöt sanovat, että halusivat nimenomaan oppia lisää englantia, jota he ovat opiskelleet jo kuusi vuotta.

He kertovat pitävänsä kovasti lapsista ja ovatkin olleet tyytyväisiä työpaikkaansa. ”Lapset ovat tosi suloisia: tekevät meille piirustuksia ja ovat aina niin iloisia ja innostuneita meidät nähdessään.” Myös päiväkodin henkilökunta on Lisan ja Kristinin mukaan ollut ystävällistä, eivätkä he oikein keksi mitään huonoja puolia työpaikastaan.


Molemmat tytöt ovat olleet kerran aikaisemmin Suomessa: viime vuonna vaihto-oppilaana. Ensimmäinen kommentti kysymykseen ”Mitä ajattelette Suomesta?” oli tietenkin ”Täällä on kylmä!”.
”Rakastan eri kulttuureita ja minusta on mielenkiintoista, miten isoja eroja on eri maiden välillä”, Kristin sanoo, kun kysyn, miksi he tulivat uudestaan Suomeen.

Yllättävin kommentti oli ainakin omasta mielestäni, että Suomessa saa hyvää ruokaa, sillä yleensä olen kuullut juuri päinvastaista. Myös se, että Kristinin ja Lisan mielestä ihmiset ovat ystävällisiä ja avoimia täällä, oli aika mielenkiintoista; onko kuvitelma siitä, että suomalaiset ovat sulkeutuneita ja juroja vain meidän omaa keksintöämme?

Entä mitä tytöt pitivät ns. Saksan diskosta? ”Oli se ihan kiva, mutta meillä saksassa diskot ovat yleensä parempia.” Viime vuoteen verrattuna heidän mielestään ainakin valojen osalta disko oli kuitenkin parempi.

Vapaa-ajallaan tytöt ovat shoppailleet, laskeneet mäkeä, Kristin on myös pelannut vesipalloa ja Lisa kävi KalPan pelissä. Luistelemassakin he kävivät päiväkodin lasten kanssa.