keskiviikko 28. toukokuuta 2014

8a:n tytöt pärjäsivät pianokilpailussa

Teksti ja kuvat: Sini Tossavainen 9b

Pianonsoiton taiturit

Minarin oppilaissa on potentiaalia vaikka mihin. Tästä hieno esimerkki on 8a-luokan Heta Räisänen, joka voitti Kuopion VII pianokilpailun II sarjan. Hänen luokkatoverinsa Iida Pekonen tuli samassa kilpailussa kolmanneksi.

Kaverukset Heta ja Iida.
Tyttöjen ohjelmisto kilpailussa oli monipuolinen ja haastava, Heta soitti muun muassa Bachia ja Beethovenia ja Iida Debussya ja Chopinia. Molemmat myöntävät, että harjoittelivat kilpailua varten vähän yli puoli vuotta.

Tytöillä oli hyvä pohja kilpailulle, sillä molemmat ovat soittaneet pitkään: Heta yhdeksän ja Iida kahdeksan vuotta.

Hetan äiti on soittanut pianoa, joten hänellä oli piano valmiiksi kotona ja sitä oli luonnollista ryhtyä soittamaan. Hän harjoittelee joka päivä, paitsi jos seuraavana päivänä on jonkun aineen koe. Pianonsoitto ei haittaa hänen koulunkäyntiään, mutta kokeiden aikaan on vaikeampaa. Hetalle pianonsoitto on opettanut kärsivällisyyttä.

Iida soitti pienenä kannelta muskarissa. Hänen isoveljensä soitti viulua. Jotenkin pianosta vain tuli Iidan oma instrumentti. Iida yrittää saada joka päivä jotain soitettua ja soittaminen ei haittaa hänen koulunkäyntiään. Soittamista on hyötyä, vaikka Iida kertookin soittaneensa pianoa musiikintunnilla ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna. Hän on huomannut, että pianonsoitto parantaa keskittymiskykyä.

Yhteissoittokin sujuu.
Heta aloittaa jo nyt harjoittelemaan uutta ohjelmistoa. Hänellä on konsertteja vaihtelevasti, yleensä joulu- ja kevätkonsertti. Pianokilpailuja ennen konsertteja on enemmän, jotta kilpailun kappaleet tulevat tutuiksi ja ne oppii esittämään.

Iida aloittaa myös jo uuden ohjelmiston harjoittelun. Hän ei vielä tiedä, mikä on se seuraava iso juttu, mitä varten treenataan. Hänellä ei yleensä ole kauheasti esiintymisiä, jouluisin ja keväisin on konsertteja.

"Pianonsoitonopettaja tai pianisti", kuuluvat Hetan tulevaisuudenhaaveet. Iida on vaatimattomampi: "Olisihan se kiva edistyä niin paljon, että pääsisi ammattilaiseksi."

Linkkejä:
Kuopiolainen Heta Räisänen soitti pianokilpailun voittoon
Vasta 14-vuotias Heta Räisänen jo kolmatta kertaa mukana
Kuopion VII pianokilpailu 11.-13.4.2014
Soiton riemua ja taitavia tulkintoja Kuopion VII pianokilpailussa