keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Biologian tutkimuksia: sydän

Teksti: Ella Kuikka 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Rinnassa pompottaa

Johdanto

Tutkimme tänään 3.12.2013 sian sydämiä. Haju oli hirvittävä, luultavasti siksi että ne olivat olleet lämpimässä liian kauan. En tiennyt sydämen rakenteesta mitään ennen tätä tuntia.

Aineisto & menetelmät

Välineistössämme oli mukana: alusta, preparointiveitsi, paperia, hanskat, vaaka, lasisauva ja tutkimustakki sekä pihdit ja mitta.

Kävimme hakemassa tutkimustakit ja sian sydämet sulamasta ja pistimme hanskat käteen. Sen jälkeen aloimme ensin tutkia, missä kohdassa on vasen ja oikea puoli sydämestä. Samalla punnitsimme sydämet. Ryhmäni sydän painoi tasan 400 grammaa. Punnituksen jälkeen otimme preparointiveitset ja leikkasimme oikean ja vasemman puolen auki.Leikkaus onnistuu parhaiten siten, että painaa kunnolla ja tekee siistin viillon. Sahaustekniikkaa piti välttää. Kun kumpikin puoli oli saatu leikattua, mittasimme niiden kammioiden paksuuden. Huomasimme, että vasen kammio oli n. kaksi kertaa paksumpi, koska siltä puolelta veri pumppautuu suuriin valtimoihin ja sitä kautta koko kehoon. Oikeasta kammiosta veri pumppautuu keuhkoihin.
Tutkimme samalla sydämen väliseiniä ja läppiä.

Tulokset


Aiempaa tietoa minulla ei ollut tästä aiheesta. Sydänten tarkastelu oli kokonaisuudessaan melko ällöttävää, koska haju luokassa oli todella ällöttävä. Pahin osio oli sydänten leikkaus, mutta sitä minun ei itse tarvinnut tehdä.

Kiinnostavaa tämä silti oli, koska en ollut ennen nähnyt sydäntä kuin vain kuvasta. Alkuhypoteesia ei ollut, koska ennen tätä tuntia emme käyneet läpi sydänaihetta.