keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Biologian tutkimuksia: munuaiset

Teksti: Ella Mikkonen 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Ellan seikkailu munuaisten maailmassa

1.Johdanto

Olemme tehneet useita elintutkimuksia biologian tunnilla. Nyt vuorossa oli munuaiset. Munuaiset ovat tärkeitä ja niiden tehtävänä on poistaa nestettä ja kuona-aineita, muodostaa virtsaa ja tuottaa erilaisia hormoneja.

Paino muistiin.

2.Aineisto ja menetelmät

Jokaiselle parille jaettiin yksi porsaan munuainen. Tarkoituksena oli saada selville munuaisen paino, jonka punnitsimme vaa’lla sekä munuaisen leveys ja pituus, jonka mittasimme viivaimella. Kun olimme saaneet tulokset selville, pääsimme Ellan kanssa avaamaan munuaisen isolla ns. vihannesveitsellä. Munuainen oli tarjottimella ja sitä käsiteltiin hanskat kädessä. Pinseteillä ja lasisauvalla etsimme reittiä valtimoon, laskimoon ja virtsajohtimeen. Kun annetut tehtävät oli hoidettu, tutkimme munuaista muuten vain saksilla ja kirurgiveitsellä. Munuaisessa näkyi nefronin kaltaisia muodostelmia.

Munuainen halkaistuna.
3. Tulokset ja niiden tarkastelu

Munuainen jota tutkimme, painoi 192 grammaa. Pituutta sillä oli 13 cm ja leveyttä 7 cm. Yllätyin siitä kuinka suuri se loppujenlopuksi olikaan. Munuaisen rakenne ja toiminta selvisi hyvin leikkauksen avulla. Päällä oleva munuaiskalvo oli todella sileä ja liukas, joten sitä oli vähän vaikea käsitellä. Täytyy kyllä sanoa että yllätyin siitä, miten paljon munuaisissa piilee pienempiä ”osasia”. Opin paljon uutta!

4. Yhteenveto
Työ oli todella mielenkiintoinen ja selvä. Enää ei edes paha hajukaan jäänyt nenääni, sillä munuainen oli hieman jäässä. Selvisimme Ellan kanssa työstä hyvin ja suoritimme sen reippain mielin!