keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Lukuviikon kilpailu

Teksti ja kuvat: Minna Miettinen

Tusina lukijaa
7.-13.4. vietettiin Lukuviikkoa, valtakunnallista lukemiselle omistettua teemaviikkoa. Minarin kirjaston kisassa koeteltiin vastaajien päättelykykyä ja henkilökunnan tuntemusta. Kaikkiaan 12 henkilökuntaan kuuluvaa tarjosi kuvauksen lempikirjastaan tai yleensä lukuharrastuksestaan.

Yläkoululaisten sarjassa palkittiin Katariina Rytkönen ja lukiolaisten sarjan voitti Amanda Thitz.
Parhaiten työtovereidensa lukuharrastuksen tunsi kuvataiteen opettaja Anne Rissanen

Kuinka monta osumaa sinä saisit? Oikean rivin saat tietää sivun lopusta.
Lukijat:
1.Eero Korhonen,  äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, yläkoulu
2.Aino Hollo, uskonnon ja filosofian opettaja, lukio
3.Sari Hartikainen, kotitalousopettaja, yläkoulu
4.Anne Rissanen, kuvataiteen opettaja, yläkoulu ja lukio
5. Virva Eskelinen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, yläkoulu
6. Kirsi Reinikainen, kieltenopettaja, yläkoulu
7. Marjo Leikkainen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, lukio
8. Juha Räsänen, koulunkäynninohjaaja, yläkoulu
9. Heikki Juutinen, matemaattiset aineet, yläkoulu
10. Sari Halonen, matemaattiset aineet, ATK, yläkoulu
11. Tuija Föhr, koulusihteeri
12. Risto Ikäheimo, yläkoulun rehtori

A) Peter Hoeg: Rajatapaukset 
Kirja sijoittuu 1960-luvun Tanskaan. Päähenkilö Peter on suunnilleen kymmenvuotias, orpo pikkupoika, joka on asunut koko ikänsä laitoksissa. Hänet on jostain syystä siirretty hyvämaineiseen, tarkkojen sääntöjen avulla toimivaan kouluun, mutta Peter on siellä koko ajan vaikeuksissa. Erityisesti hänen on mahdoton ymmärtää aikaa, johon kaikki tekeminen on sidottu ja jonka mukaan kaikki koulussa toimii.

Kirja on toisaalta raju ja koskettava kuvaus hämmentyneestä koululaisesta, toisaalta filosofinen pohdiskelu ajan olemuksesta ja erilaisista aikatasoista.

Rajatapaukset antaa ajattelemisen aihetta jokaiselle lukijalleen - niin koululaiselle kuin opettajalle. Suosittelen!
B) Veneily
Luen pääasiassa veneisiin ja veneilytaitoihin liittyviä artikkeleita. Minua kiinnostaa myös kansainvälinen politiikka. Luen enimmäkseen englanninkielisiä tekstejä.

C) Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani (Jane Eyre) 
Mikä olisi parempaa lukemista menneistä vuosisadoista ihanteita noukkivalle anglofiilille? Ota lämpöinen kupponen teetä ja käperry saarivaltion usvaisen maiseman lumoon... Jo pelkkä miljöö vie mielikuvituksen uusiin ulottuvuuksiin, lisäksi kieli on kohteliaiden kiemuroiden juhlaa. Ja tarina: inhimillisyyttä pullollaan. Ihminen on erehtyväinen, hauras, ennakkoluuloinen ja silti (tai juuri noiden seikkojen vuoksi) niin lumoava.

D) Dekkarit
Dekkarit on in. Luen Donna Leonin ja Barbara Nadelin rikosromaaneja ja Agatha Christien klassikkodekkareita.

E) Khaled Hosseinin tuotanto
Tällä hetkellä minua kiinnostavat suuret Tarinat. Sellaisia ovat esimerkiksi Khaled Hosseinin teokset Leijapoika, Tuhat loistavaa aurinkoa sekä Ja vuoret kaikuivat. Hosseini luo lukijan silmien eteen maailmoja, joita seuraamalla saa nauraa, toivoa, jännittää, itkeä, tuntea tuskaa, vajota epätoivoon, mutta lopulta aina uskoa ihmisyyteen. Vaikka kirjojen tapahtumat sijoittuvat Afganistaniin, ne opettavat minulle paljon Suomesta. Jokaisen Hosseinin kirjan lukemisen jälkeen olen ajatellut, miten kiitollista on olla suomalainen.
F) Ressu-sarjakuvat
Olen koko pienen tai ison ikäni ollut Ressu- ja myöskin Jaska Jokunen -fani. Sarjakuvien piirrokset ovat yksinkertaisesti piirrettyjä. Ne ovat rentouttavaa luettavaa ja takuu varmasti tulee lyhyessä ajassa hyvälle tuulelle. Jutut ovat lyhyitä, yleensä arkisia ja tavallisia, yksinkertaisia asioita. Niissä peilataan monenlaisia pieniä tunteita yllättävästäkin näkökulmasta. Usein saa itse hiukan miettiä jutun ideaa ja älyäminen on hauskaa, virkistävää - asia voi siis olla näinkin.

G) Ulkomainen kertomakirjallisuus
Luen pääasiassa ulkomaista kertomakirjallisuutta. Pidän myös elämäkerroista. Dekkareita en lue. Vaikuttavimpia lukukokemuksia lienevät olleet Anne Michaelsin Routaholvi, Jayne Anne Phillipsin Kiuru ja termiitti, Andrei Makinen Ranskalainen testamentti ja Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogia. Kotimaisista on kolahtanut Katja Ketun Kätilö. Ehkä niissä kaikissa on kyse ihmisen valinnoista elämässä ja niiden seuraamuksista, ja elämänkohtaloista niiden asioiden edessä, joihin ei voi vaikuttaa.
H) James Baldwin: Huone Pariisissa
Yleensä luen oman alani tutkimuksia, artikkeleja ja aikakauslehtiä. Tällä hetkellä ovat kesken Herman Melvillen Moby Dick, Edgar Allan Poen novellikokoelma ja teos Elokuvatutkimuksen teoriaa. Mielestäni kaikkien pitäisi lukea James Baldwinin romaani Huone Pariisissa, koska siinä kerrotaan kaikki tarpeellinen ihmisyydestä.
I) Dekkarit ja aikakauslehdet
Kaunokirjallisuuden puolelta luen rikosromaaneja, kuten Patricia Cornwellin dekkareita, joiden päähenkilönä seikkailee kuolinsyytutkija Kay Scarpetta.  Luen myös kauneudenhoitoon liittyviä lehtiä. Viimeksi luinkin Kauneus & Terveys –lehteä.  Savon Sanomat luen joka aamu kello 5. Juorulehtiä en lue.

J) Eräblogit
Viimeisen viikon aikana olen lukenut eräilyyn ja vaeltamiseen liittyviä blogeja, koska aion lähteä ensi kesänä vaeltamaan suurtunturialueelle Lappiin.

K) Mieluummin faktaa
Luen enimmäkseen aikakauslehtiä, kuten Soundia, Tiedettä, Valittuja Paloja ja Tieteen Kuvalehteä, sekä iltapäivälehtiä, kuten Iltalehteä. Mieluummin luen faktaa kuin fiktiota, ja sen takia tykkään esimerkiksi elämäkerroista. Viimeksi luin Michael Monroen elämästä kertovan teoksen.

L) Diana Gabaldon: Muukalainen
Minulle ehkä tärkein kirja on Diana Gabaldonin Muukalainen, jossa nuori nainen hyppää ajassa 1700-luvulle. Yläkouluiässä ahmin valtavasti kirjoja, ja etsin jotain uutta luettavaa. Törmäsin tähän teokseen sattumalta kirjaston hyllyjen välissä – ja rakastuin (jopa niin kovasti, että innostuin matkustamaan Skotlantiin, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat). Muukalaisen jälkeen Gabaldonin kirjasarjaan on tullut jo kuusi osaa, ja odotan jännityksellä piakkoin ilmestyvää uusinta teosta. Gabaldon ihastuttaa realistisen tuntuisilla, moniulotteisilla hahmoillaan, historiallisilla faktoillaan ja värikkäällä kielellään.

Oikea rivi: 1A, 2H, 3F, 4G, 5E, 6C, 7L, 8K, 9B, 10D, 11 I ja 12J