keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Who Cares

Teksti ja kuvat: Sini Tossavainen ja Tia Räsänen 9B

Poliisi valistaa

Kuka olet, kauanko olet toiminut poliisissa ja missä osastoissa?
Jarmo Laitinen, 37-vuotias, 10 vuotta poliisina, poliisikoulussa 2 ½ vuotta, töissä Juankoskella 5 vuotta ja Itä-Suomen poliisilaitoksella Kuopiossa n. 2 vuotta.

Jarmo Laitinen (vas.) valisti kollegansa kanssa minarilaisia.

Oletko kiertänyt paljon kouluja?
Tänä vuonna olemme käyneet viidessä koulussa. Vuoden aikana käymme läpi Kuopion, Vehmersalmen, Maaningan, Toivalan ja sitä kautta koko Pohjois-Savon.

Onko koulujen kiertämisestä hyötyä? Kuuntelevatko oppilaat?
Toivon, että nuoret kuuntelevat. Aiheet pistävät heitä miettimään, vaikka huumorilla höystettynä. Pyrimme herättämään ajatuksia oikeasta tavasta toimia.

Minkä tyyppisiä rikoksia Kuopion nuoret tekevät? Paljonko niitä tehdään?
Enimmäkseen liikennerikoksia, mutta kyllä niitä löytyy laidasta laitaan. Nuorien tekemistä pahoinpitelyistä on vaikea sanoa, koska minulla ei ole tarkkaa tietoa.

Paljonko nuoret tekevät rikoksia netissä? Millaisia ne yleensä ovat?
Rikosten määrä kasvaa jatkuvasti. 15 vuotta sitten ei ollut edes tietoa tällaisesta, mutta nykyään joutuu suuntaamaan resursseja nettitoimintaan. Yleisimpiä nuorten tekemiä rikkeitä netissä ovat petokset ja laittomat uhkaukset. Pahimmissa tapauksissa ne selvitetään paikan päällä kaikkien osapuolten ollessa läsnä.

Katoamistapauksista uutisoidaan paljon, varsinkin netissä. Mikä on nuorten katoamisten yleisin syy? Paljonko nuoria katoaa vuosittain? Onko Kuopiossa kadonnut paljon nuoria?
Vaihtelee. Viikoittain tulee sellaisia tapauksia, että vanhus tai pieni lapsi lähtenyt kotoa. Suurin osa löytyy, yleensä eksyneitä. Joskus poliisi ei kerkeä paikalle ajoissa tai ei ehdi löytää ennen kuin sattuu onnettomuus. Etsinnöissä paras apuvälinen ovat koirat. Kaupungissa koirilla vaikeaa, mutta maastossa ne ovat ensisijaisen tärkeitä. Nuorten katoamisten määrä vaihtelee. Nuorten katoamisille yleisimpiä syitä ovat huomionhaku ja omat ongelmat. Joitakuita katoaa, mutta onneksi he yleensä löytyvät ajoissa.



Miten poliisiksi kouluttaudutaan? Voiko käydä lukion/opetella toisen ammatin ennen poliisiksi ryhtymistä ja onko siitä hyötyä?
Lukion ja ammattikorkean käynti on hyvä pohja poliisille, oikeastaan kaikesta koulutustaustasta on hyötyä. Mikä tahansa koulutus, missä tulee sitä rutiinia ja ihmisten kanssa työskentelyä, on hyödyllinen. Puhuminen on työssä ensiarvoisen tärkeä taito.

Millainen poliisin työnkuva on? Entä normaali työpäivä?
Se riippuu, missä työssä poliisissa on. Rikostutkijan virka-aika on klo 8-16 ja kenttäpoliisi työskentelee kahdessa vuorossa, klo 7-19 tai klo 19-7.

Paljonko poliisi saa palkkaa?
Hyvin vaikea sanoa tarkkaan. Vanhemman konstaapelin palkka on 2500-3000 e/kk ja ylikonstaapelin 3000-4000 e/kk. 1/5 – ¼ palkasta koostuu ns. haittatöistä, kuten yövuorot ja viikonlopputyöt.

Poliisin työn hyvät ja huonot puolet? Onko työ raskasta?
Työ voi olla fyysisesti ja/tai henkisesti raskasta, yleensä molempia. Työtehtävinä liikenneonnettomuuspaikat voivat olla vaikeita. Rikoksen käsittely on myös vaikeampaa, jos sen kohteena on puolustuskyvytön lapsi tai vanhus. Esim. pahoinpitelytapaukset mietityttävät ja tuovat tunteita pintaan. Koulukiertueet ja muu kevyempi työ tauottaa työtä mukavasti. Vaikka tässä työssä näkeekin enimmäkseen sitä ihmisen pahempaa puolta ja sitä, mitä ihminen voi pahimmillaan tehdä, on työ silti arvokasta. Kun sen tiedostaa ja arvostaa omaa työtä, siitä voi olla ylpeä eikä ikinä tunnu töihin lähtiessä että 'miks sinne pitää mennä?'.

Mikä on vaarallisin tilanne, johon olet joutunut? Oliko mukana aseita? Miten tilanne ratkesi?
Poliisin tehtävänä on ammattitaidollaan välttää vaarallisia tilanteita. Kaikista tilanteista voi tulla vaarallisia, jos ei noudata sääntöjä ja ohjeita eikä tee niin kuin poliisikoulussa on opetettu. Myös kaikki tilanteet, joissa on mukana jotain kättä pidempää, ovat vaarallisia. Tilanteen vaarallisuus riippuu myös siitä, miten se ratkaistaan. Aina pitää pyrkiä ratkaisemaan tilanteet puhumalla, ja 99% niistä ratkeaakin niin. Omalla kohdallani en ole joutunut asetta käyttämään, mutta kannan sitä ja harjoittelen sen käyttöä, jotta jos joskus tulee tilanne jossa sitä vaaditaan, pystyn käyttämään sitä.

Mikä on mieleenpainuvin tilanne, mikä uralla on tullut vastaan tähän mennessä? Uran kohokohta/onnellisin muisto uralta, mitä tullaan kertomaan vanhana lapsenlapsille kiikkutuolissa istuen?
Kohokohtia on vaikea sanoa. Niitä ovat muun muassa se, kun työtehtävät saa tehtyä hyvin ja ne on hoidettu. Ei jää huonoa mieltä siitä, että oli kotihälytys tai siitä, että poliisi oli siellä. Esimerkiksi vaikka se, kun veimme loukkaantuneen pöllön klinikalle hoitoon ja se saatiin vapautettua myöhemmin takaisin luontoon. Ne pienet asiat, kun tapaukset saa hoidettua hyvin ilman huonoa mieltä millekään osapuolelle.