tiistai 1. kesäkuuta 2010

Jukka Eskola yhtyeineen juhlaviikon avauksessa

Teksti, kuvat ja video: Terhi Tiihonen 9e

Ammattimaista musisointia juhlaviikon avauksessa

Koulun juhlasali on hämmentävän hiljainen maanantaina, juhlaviikon alkoituspäivänä tunnin mittaisen konsertin jälkeen. Konsertin avasi Minna Canthin lukion kuoro, jonka jälkeen yleisöä viihdytti yläkoulun musiikkiluokkalaista koottu orkesteri.


Trumpetisti Jukka Eskola yhtyeineen jatkoi konserttia, jonka aikana lavalla nähtiin esityksiä laidasta laitaan – ehdittiinpä käydä jazz-musiikin historiakin läpi parissakymmenessä minuutissa. Miehet ovat kotoisin Kuopiosta ja entisiä koulumme oppilaita, paitsi ”vierailevana tähtenä” ollut kitaristi Marzi Nyman, joka on perujaan lohjalainen.

– Kävin koulua Haapaniemen ala-asteella, ja kolmannella luokalla siellä vain tökättiin jokin soitin käteen, Eskola selventää uransa alkua. Hänen veljensä jo soitti saksofonia, joten musikaalisuus ei ollut ennenkuulumatonta perheessä. Lapsena ja teini-ikäisenä rennonoloista herraa kiinnostivat ihan muut asiat kuin treenaaminen, ja hän alkoi soittaa trumpettia tosissaan vasta Helsingissä opiskellessaan.

– Jollei keikkaa ole tiedossa, harjoittelen soittamista päivittäin, muusikko kertoo tottumuksistaan. – Lusmuilu näkyy soittamisessa helposti. Viikko treenaamatta tuntuu itsestäkin ihan hirveältä, ja trumpetti on saatava mukaan vähänkään pidemmälle matkalle.


Muusikon ura on aina ollut Eskolalle itsestäänselvyys, ja vaikka se onkin hyvin stressaavaa, hän ei vaihtaisi alaa missään nimessä. Työ on ollut palkitsevaa, sillä paitsi omakotitalon ja elannon kymmenen vuoden ajan, se on antanut hänelle myös tilaisuuden kiertää maailmaa ja tavata erilaisia ihmisiä.

– Lähtiessäni täältä kymmenen vuotta sitten ei olisi uskonut, mitä tuleman piti. Oli melko hämmentävää - vaikkakin kivaa - olla täällä niin pitkän ajan jälkeen. Toki käyn Kuopiossa silloin tällöin, mutta tähän kouluun ei ole oikein ollut asiaa.

Eskola haluaa rohkaista muusikon urasta haaveilevia:
– Vaikka tie on melko kivinen ja elannonsaanti epävarmaa, sosiaalisilla taidoilla ja ”savolaisen lupsakalla” asenteella pääsee pitkälle.

Herra hämmentyy hieman perinteisestä ”rahat vai kolmipyörä”-kysymyksestä, mutta on hetkessä ajan tasalla ja valitsee jälkimmäisen vaihtoehdon.
– Siinä on enemmän kuin kaksi pyörää. Sellainen ekstrapyörä.