tiistai 1. kesäkuuta 2010

Minarilaisia Taitaja-kisoissa Oulussa

Teksti ja video: Jorma Hevosmaa

Taitaja9 SM-kilpailu Oulussa

Taustaa
Taitaja9 –kilpailu on peruskoulun 9-luokkalaisille tarkoitettu kilpailu kädentaitojen osaamisessa. Kilpailun tavoitteena on innostaa ja nostaa taitoaineiden, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalousalojen tuntemusta.

Peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset muodostavat kolmen hengen sekajoukkueen. Jäsenet voivat olla eri luokilta, mutta heidän on oltava samasta koulusta. Kilpailutehtävät ovat helppoja, yksiselitteisiä ja nopeita suorittaa. Yleensä joukkueella on aikaa 3-4 minuuttia suorittaa tehtävä hyväksytysti läpi, jonka jälkeen joukkue siirtyy suorittamaan seuraavaa tehtävää. Kilpailun voittaa joukkue, jonka laskettu yhteisaika on lyhin.

Kilpailu järjestetään vuosittain paikalliskilpailuna josta parhaat joukkueet pääsevät kisaamaan aluekilpailuun. Aluekilpailun voittajajoukkueiden turnaus huipentuu Taitaja – ammattitaidon SM-kilpailujen yhteydessä järjestettävään finaaliin.

Minarin Muulit
Koulustamme osallistui lokakuussa -09 ammattiopistolla järjestettyihin paikalliskilpailuihin neljä joukkuetta, joista Muulit pääsivät jatkoon Varkaudessa marraskuussa järjestettyyn paikalliskilpailuun. Menestystä tuli lisää, joten Muulit saivat kääntää katseensa Oulussa 27.4.2010 pidettyihin SM-kilpailuihin. Muulit-joukkueen muodostivat Mari Haikonen, Hessu Kosonen ja Rasmus Hämäläinen.

Kilpailun kulku
Finaalissa, Oulu-hallissa, oli hieno tunnelma aina alkukilpailuista jännittävään loppukilpailuun saakka. Kaikkiaan 35 joukkuetta olivat saapuneet eri puolilta Suomea kisaamaan pääpalkinnoista, jotka olivat tällä kertaa komeat ja tyylikkäät moposkootterit. Kilpailun juontajina toimivat tutut NRJ:n aamupojat Anssi ja Renne.

Kilpailussa oli alkuerät joista voittaja-joukkue pääsi suoraan semifinaaleihin. Toisten alkuerien seitsemän nopeinta joukkuetta eteni myös semifinaaleihin. Tässä vaiheessa Muulit valitettavasti karsiutuivat jatkosta. Semifinaalien neljä nopeinta joukkuetta etenivät loppukilpailuun mittelöimään paremmuuttaan SM-mestaruudesta. Voitto – ja skootterit- matkasivat lopulta Lietoon. Kuopion toinen joukkue Hatsalasta ylsi lopulta sijalle kymmenen ja meidän joukkueemme sijalle 28. Hieno suoritus molemmilta joukkueilta! Onneksi olkoon!

Ensi vuonna Taitaja SM-kilpailut pidetään täällä Kuopiossa. Tapahtuma on megaluokkaa. Kuopio-halli sekä jäähalli ympäristöineen ovat valjastettu kilpailuasuun toukokuun alussa. Tapahtumien ja kilpailujen seuraamiseen yleisöllä on vapaa pääsy.