tiistai 1. kesäkuuta 2010

Nanna Hänninen 7A:n vieraana

Teksti ja kuvat: Sofia Kröger 7a ja Milena Murtonen 7a

Valokuvataiteilija kertoi urastaan

Saavumme tiistaina 4.5. kuvaamataidon tunnille aamunavauksen jälkeen. Valokuvataiteilija, entinen minarilainen Nanna Hänninen aloittaa tunnin kertomalla uransa alkuvaiheista.

Nanna syntyi Rovaniemellä vuonna 1973. Myöhemmin hän muutti Kuopioon. Nanna kävi Minna Canthin lukiota ilmaisutaitopuolella, mutta siirtyi iltalukioon, josta hän lopulta kirjoitti ylioppilaaksi.

Hän kertoo olleensa kiinnostunut valokuvauksesta jo pienestä pitäen. Ensimmäisen valokuvauskurssinsa Nanna kävi 16-vuotiaana. Nuorena Nanna työskenteli kulttuurihistoriallisessa museossa, kunnes lähti opiskelemaan Lahden Taidemuotoiluinstituuttiin ja sieltä puoleksi vuodeksi Sveitsiin. Nanna opiskeli valokuvausta kaikkiaan kahdeksan vuotta.

Lopputyönsä jälkeen Nannan töiden tyyli on muuttunut huomattavasti. Muun muassa terrori-iskussa vuonna 2001 tuhoutuneiden kaksoistornien tuho on vaikuttanut hänen töihinsä. Nanna kuvaa itse nykyistä valokuviensa tyyliä: ”Sitä on hankala määrittää. Sanoisin kuitenkin, että kuvissa häivähtää jonkinlainen minimalismi ja niin sanottu kameran väärinkäyttö.”

Kysymme Nannalta, kuinka kauan näyttelyn tekeminen suurin piirtein kestää. Hän vastaa: ”Vähintään yhden vuoden”. Seuraavaksi kysymme paikkoja, missä hän on kuvannut töitään. ”Italiassa, Sveitsissä, Saksassa, Englannissa, Ruotsissa, Portugalissa ja New Yorkissa”, taiteilija luettelee.

Mielenkiintoisen tunnin lopuksi saamme katsella Nannan upeita valokuvakirjoja.