tiistai 1. kesäkuuta 2010

Kasiluokkalaisten mielipidekirjoituksia

Mielipiteitä joka lähtöön

Minarin 8.-luokkalaiset harjoittelivat kevätlukukauden lopulla yleisönosastokirjoituksen tekemistä äidinkielen tunneilla. Tässä muutamia mieltä askarruttaneita ajatuksia eri luokilta:


OLE OMA ITSESI

Kaikilla on oma tyyli, mutta kaikki eivät uskalla näyttää sitä, vaan esimerkiksi pukeutuvat massan mukana tai kuuntelevat sellaista musaa, mikä on muiden mielestä hyvää.

Syy tähän voi olla se, että luullaan muiden kiusaavan tai syrjivän, jos ollaan erilaisia.

Minun mielestäni kaikilla on oikeus olla juuri sellainen kuin haluaa. Ei kaikkien tarvitse mennä massan mukana.

omaitseni


LISÄÄ LIIKUNTAA

Peruskoulussa on nykyisin liian vähän liikuntaa.

Kaikki aikuiset valittavat meidän nuorten liikkuvan liian vähän ja yrittävät patistaa meitä kävelylenkille. Jos liikuntatunetaja olisi enemmän, niin niillä voisi tutustua uusiin lajeihin ja löytää jotain mielenkiintoisempaa kuin kävelylenkki. Liikuntatunnit keskellä päivää myös piristävät oppilaita, eivätkä iltapäivän tunnit tuntuisi niin raskailta.

Olisi myös hyvä, jos tunneilta ei annettaisi numeroita, jos sitä ei itse halua.

liikka


KYPÄRÄ ON HALPA HENKIVAKUUTUS

Pyörällä mennään hurjaa kyytiä ja jotkut jopa tekee temppuja ja hyppii. Se näyttää hirveän vaaralliselta. Yhä nuoremmat ajavat ilman kypärää. Miksi? Monen mielestä kypärät ovat rumia. Kun kukaan muukaan ei kypärää käytä, ei sitä käytä itsekään.

Kypärä on kuitenkin halpa henkivakuutus, suojaa pään kolahduksilta. Veikkaanpa, että onnettomuuden sattuessa kaikki olisivat mieluummin tajuissaan kuin tajuttomana. Toivottavasti vanhemmat käyttävät kypärää ja saavat lapsensakin käyttämään niitä.

Heppatyttö


TASA-ARVOA MIEHILLE!

Kesän tultua olen huomannut, että uimarannoilla ei vallitse tasa-arvo. Kun kerran miehillä ei ole paitaa päällä, niin mikseivät naisetkin voi olla ilman paitaa? Mielestäni tämä ei ole oikein. Kun kerran naiset aina vauhkoavat tasa-arvosta, niin tässä asiassa voisi olla miesten vuoro sitä vaatia.

Vesipeto


ELOKUVALIPUT OVAT LIIAN KALLIITA

Elokuvalipun hinta on nykyisin noin 10 e tai jopa enemmän. Kaupasta saa saman elokuvan puolen vuoden päästä melkein samaan hintaan. Lippujen hinta voitaisiinkin pudottaa viiteen euroon, jolloin elokuvissa kävisi varmasti paljon enemmän ihmisiä.

123


AJOKORTTI 16-VUOTIAANA

Amerikassa ajokortin ikäraja on 16 vuotta. Näin tulisi olla Suomessakin. Nuoret pystyisivät kulkemaan harrastuksiinsa ja muualle itse omalla autolla eikä tarvitsisi roikkua vanhempien kyydeissä.

Kunnon ajotunnit ja tiukat arvioinnit ajokortin saamiseksi! Liikenteestä voisi tulla jopa turvallisempi, kun siellä ei olisi mopoja, joiden kuskeilla ei ole kuin teoriakoe.

Halukas autoilija


SKEITTAAJIA EI SAA TUOMITA!

Minua ärsyttää olla skeittaamassa ja keskeyttää, kun joku vanha mummo tai pappa tulee selittämään, että tässä ei saa skeitata. Eikä tarvitse edes skeitata, kun näkee vihaisia katseita. Skeittarit tuomitaan katurakeiksi, jotka tahallaan kiusaavat harrastuksellaan.

Asia ei ole näin. Skeittaajia ei saa tuomita turhaan.

Onneksi on skeittiparkkeja, joissa voi skeitata rauhassa, mutta entäs kun Kuopion skeittiparkki puretaan ja paikalle tulee parkkipaikka? Odotan sitä päivää, kun skeittaus kielletään laissa. Olen valmis tekemään kaikkeni, että skeittaus tulisi vapaammaksi, myös kaupungissa.

Vertti


HURISTELIJAT KURIIN

Todella ärsyttävää, kun autoilijat väheksyvät sitä, että ei tarvitse pysähtyä, kun on suojatie. Kun autoilija tulee ja näkee kävelijän olevan ylittämässä katua, ei autoilija pysähdy, vaan huristaa ohi. Ja kun ensimmäinen autoilija on mennyt ohi, niin kaikki muutkin jatkavat letkassa ohi.

Kun minä pääsen auton rattiin, päästän kaikki kävelijät menemään. Miksi huristaa ohi, kun pysähtyminen veisi vain 10 sekuntia?

Tänäänkin kun tulin kouluun ja olin ylittämässä suojatietä, autoilija huomasi minut, katsoi muualle ja huristeli ohi.

Suojatiellä pysähtyminen on yksi sääntö muiden joukossa, eikä se ole yhtään vähäarvoisempi. Minkälaisia esimerkkejä te aikuiset annatte nuorille? Älkää ajatelko vain itseänne. Olkaa huomaavaisempia muita kohtaan. Ei voi olla aina niin kiire.

Jalankulkija


KURKIMÄKEEN LISÄÄ BUSSIVUOROJA!

Monet kurkimäkeläiset ovat kyllästyneitä surkeisiin bussiaikoihin. Kurkimäkeen ajaa arkisin yhteensä neljä vuoroa, kaksi aamulla ja kaksi iltapäivällä. Viikonloppuisin bussi ei kulje ollenkaan.

Arkisin bussit ovat vaarallisen täynnä, kun ihmiset joutuvat seisomaan bussin käytävillä. Tämä johtuu siitä, että bussit ovat todella täynnä.

Muualla Kuopiossa busseja kyllä riittää niin, että ne ajelevat tyhjinä ympäri Kuopion katuja. Vuoroja lisätään esimerkiksi saaristokaupunkiin niin, että niistä puolet ajavat ilman matkustajia.

Nuorten on vaikea päästä minnekään, minkä seurauksena nuoret notkuvat Kurkimäessä. Harrastusmahdollisuudet ovat surkeat Kurkimäessä, ja jos nuoret haluavat harrastaa jotakin, heidän vanhempiensa täytyy kuskata heitä pitkiäkin matkoja. Tämän lisäksi kesällä bussia ei Kurkimäessä näy ollenkaan.

Jessica Huovinen


LIIAN VÄHÄN BUSSEJA

Oletko ikinä joutunut tilanteeseen, jossa koulu alkaa vaikka poikkeuksellisesti kymmeneltä? Luultavasti viimeinen niihin aikoihin kulkeva bussi lähtee kahdeksan paikkeilla. Matka kestää ehkä noin puoli tuntia, jolloin olet koululla puoli yhdeksän maissa, jolloin edessä on rattoisa puolen tunnin odottelu.

Näitä tilanteita tulee onneksi vastaan suhteellisen harvoin. Todellinen ongelma onkin iltapäivät: jos koulu loppuu kahdelta, niin mitään ongelmia ei ole, koska bussi lähtee kahdelta. Mutta jos koulu loppuukin yhdeltä, niin bussia joutuu jo odottamaan. Toki kaupungilta löytyy tekemistä, mutta vielä enemmän sitä löytyisi kotoa.

Äskeisen vielä kestäisi, mutta entäs sitten, kun koulu loppuu kolmelta, viimeisenä on ollut tuplatunti ja opettaja päästää hieman etuajassa? Kello on puoli kolme, ja seuraava bussi lähtee neljältä. Edessä on puolitoista tuntia kaupungilla vailla tekemistä.

Kun otetaan vielä huomioon, että jonnekin lähtee busseja 20 minuutin välein, voidaan kysyä, onko tässä mitään järkeä. Tuskin kenenkään pitää päästä kotiin 20 minuutin tarkkuudella. Onko liikaa pyydetty, että busseja kulkisi edes yksi enemmän?

Johannes Kauhanen


MOPOT KULKEMAAN

Mopot ovat vaarallisia! Ne vaarantavat liikennettä tälläkin hetkellä. Mopo kulkee 45km/h ja jos ajaa mopolla kahdeksankympin alueella, niin voi sattua kauheita seurauksia , koska autot ajavat puolet kovempaa.

Omasta kokemuksestakin tiedän, että pelkkä auton paineaalto saa mopon heittelehtimään. Siispä olisi hyvä, jos mopot kulkisivat noin 60km/h. Autojen ei tarvitsisi väistää koko ajan. Mopoja voitaisiin vahvistaa, että ne kestäisivät sellaisia nopeuksia.

Mopokortissa voisi olla pienimuotoinen ajokoe, niin että tiedettäisiin, että mopoilija osaa ajaa mopolla.

Kaikki aina sanovat, että mopoilijoille sattuu eniten liikenneonnettomuuksia. Siispä pieni ajokoe olisi hyvä.

Vai mitä mieltä olisit?

Juised


NUORILLE LISÄÄ MAHDOLLISUUKSIA KESÄTÖIHIN

Monet ovat valittaneet siitä, että nuoret eivät saa tarpeeksi mahdollisuuksia kesätöihin. Nuorten on yleisesti ottaen todella vaikea saada töitä koska pitäisi olla aina jotakin kokemuksia siitä alasta. Nuoria voitaisiin ottaa oppipojiksi, ja jos siitä työstä pitää tosi paljon se voisi olla se ammatti, jota haluaisi tehdä vanhempana.

Kesätöistä nuoret voisivat hyötyä siten, että he tienaavat itse rahaa eikä vanhempien tarvitsisi olla aina maksumiehinä. Rahaa voitaisiin käyttää esimerkiksi uusiin vaatteisiin.

Toivoisin, että työnantajat antaisivat edes pieniä töitä meille nuorille.

Milla Kela


TUPAKOINTI ON TURHAA

Oletko huomannut, kuinka paljon nuoret nykyään polttavat tupakkaa? Tupakka on vaarallinen päihde. Miksi siis jotkut siltikin sitä käyttävät? Miten nuorten tupakointia saataisiin vähennettyä?

Tupakan poltto on turhaa ja ajattelematonta. Tupakoinnista ei ole mitään hyötyä itselle. Se on todella epäterveellistä. Kunto heikkenee, terveys heikkenee ja se aiheuttaa vakavia sairauksia ja tulehduksia. Monet tupakoitsijat kuolevat keuhkosyöpään. Tupakoinnista on haittaa myös ulkopuolisille ihmisille. Se aiheuttaa passiivista tupakointia ja turmelee luonnon ja ilman puhtautta. Se roskaa luontoa, kun tupakantumpit heitetään maahan. Tupakka aiheuttaa myös pahaa hajua, ja tupakoitsijan hengitys ja vaatteet haisevat.

Nuorten tupakointia voitaisiin vähentää vaikkapa sopivalla rangaistuksella tai valaisemalla nuoria enemmän tupakoinnin haitoista ja riskeistä. Nuorten vanhempien pitäisi ottaa enemmän vastuuta lapsensa vahtimisesta ja hänen tekemisistään.

Noora Arola


TV- MAINOKSET TURHIA

TV-mainonta on lisääntynyt viime aikoina. Minun mielestäni TV:ssä on ihan liikaa mainoksia. Melkein aina, kun avaan telkkarin, sieltä tulee joku mainos. Olen kyllästynyt ainaiseen mainontaan ja joihinkin iänikuisiin mainoksiin.

Luulen, että aika moni on samaa mieltä. Jos joskus pitää käydä ohjelman aikana jossain, myöhästyt sitten ohjelman alusta, koska lain muututtua mainokset ovat lyhyitä ja niitä on paljon. Ymmärrän, että siitä on mainostajille hyötyä, koska mainoksia on koko ajan. Silloin niitä tulee väkisin katsottua.

Mainoksia voisi olla vain ohjelmien välillä tai edes palata ennalleen. Yksikin päivä, kun katsoin TV:stä tunnin ohjelmaa, siinä oli katko varttia vaille. Seuraava mainoskatko alkoi jo kahdeksaa vaille. Katkojen välillä oli vain viisi minuuttia ohjelmaa!

Jos mainoksia ei voi poistaa, vähentäkää niitä!

Mainontaa vastaan


HOMOPAREILLE OIKEUDET!

Mielestäni on väärin, että homopareja syrjitään. Heitä haukutaan, eivätkä he edes saa adoptoida lapsia. Nykyään he sentään saavat mennä naimisiin, mutta eivät vieläkään kirkossa.

Näillä säännöillä homopareja estetään elämästä perhe-elämää onnellisena omien lasten ja oman puolison kanssa yhdessä., koska adoptio on kielletty heiltä. Mielestäni tämä ei ole oikein.

Onneksi homoparit saavat edes avioitua. Totta kai ymmärrän kirkon säännöt, sillä Jumala loi miehen ja naisen. Mielestäni ihmisen täytyy saada elää ja rakastaa niin kuin haluaa!

Homoparien puolesta


RATSASTUSAKIN ON TUETTAVA!

Kaupungit tukevat tiettyjä harrastuksia rakentamalla esim. pesäpallo- ja jalkapallostadioneita. Niiden rakentamiseen menee miljoonia, ja muut menot karsitaan pieniksi. Kuitenkaan useita erityisesti ”naisten” harrastuksia ei tueta ollenkaan.

”Naistenkin” harrastuksia on tuettava! Esim. ratsastusta ei tueta ollenkaan. Jalkapallo- ja pesäpallostadioneita tulee koko ajan uusia, mutta yhtään maneesin rakennusta ei kaupunki ole rahoittanut pennilläkään.

Jotkut ovat kuitenkin varmaan sitä mieltä, että esim. ratsastus ei ole suosittu laji eikä sitä katsota televisiosta yhtä paljon kuin vaikka jääkiekkoa. Ratsastuksen suosio on kuitenkin noussut paljon ja tällä hetkellä sitä harrastaa moni poikakin.

Jos uusien tekonurmien ja kenttien kohtuuttomien valaistuksien rakentamisesta karsittaisiin, pystyttäisiin rakentamaan maneeseja ja tukemaan muitakin harrastuksia. Lisäksi valaistuksista tinkiminen olisi luontoystävällistä.

Koululainen, Kuopio


KOEVIIKOISTA YLIMÄÄRÄISTÄ STRESSIÄ

Yläasteella koulussamme on koeviikot. Johtuen ehkä siitä, että käytössä on viiden jakson järjestelmä. Koeviikkojemme aikana on käynnissä myös normaali koulu ja läksyt.

Koeviikot tuottavat stressiä jo viikkoja aikaisemmin, kun katselee kalenteriin ruksattujen kokeiden määrää. Muu elämä täytyy seisauttaa koeviikkojen ajaksi, sillä samalla viikolla voi olla jopa viisi koetta. Harrastus kärsii, ei ole yhtään vapaa-aikaa eikä lukumotivaatiota riitä loputtomiin. Opettajat tykkäävät varmaankin pitää koeviikkoja, koska saavat tehtyä koko urakan tarkistamisineen samoihin aikoihin kaikille opettamilleen luokille.

Mielestäni jaksotusjärjestelmä on hyvä, mutta koulupäiviä pitäisi keventää ja lyhentää koeviikkojen aikana. Otettaisiin sama käytäntö kuin lukioilla. Koeviikkoina olisi korkeintaan 3h/päivä koulua, jotta kerkeäisi lukea päivisin, ei tulisi stressiä, tulisi parempia numeroita, ei vaikuttaisi niin paljoa ulkopuoliseen elämään ja opettajatkin pääsisivät helpommalla.

Vilma Vajanto


ANTTILAN MUMMOT

Miksi mummot saavat etuoikeuden istua Anttilan penkeillä turhan takia, kun mekään ei saada. Seiniin on isketty lappuja ”Istahda, mutta älä jää”, mutta mummot kumminkin saavat jäädä istumaan niille vaikka loppupäiväksi. Kun taas me nuoremmat ei keretä edes istua, kun heti ollaan häätämässä pois. Olen kysynyt näiltä häätäjiltä (vartijoilta) asiaa, ja he väittävät että ei niille kukaan saa jäädä asumaan. Mutta siellä ne näkyy istuvan pitkin päivää turhanpanttina estämässä meitä nuorempia pääsemästä istumaan. Kyllä ymmärrän että vanhoilla on huonot jalat, mutta miksi se oikeuttaa ne istumaan penkillä juoruamassa toisten vanhojen ihmisten kanssa? Voisivat mennä vaikka kotiinsa istumaan.

Hieman tasa-arvoa kiitos!ROSKAAMINEN KURIIN

Monikaan, joka kävelee kaupunkimme kaduilla, ei voi olla huomaamatta tietä peittävien roskien määrää. Roskaaminen on selvästi lisääntynyt, eikä se johdu pelkästään roskisten puutteesta tai kaupungin siistijöiden vähyydestä.

Monesti roskaamista aiheuttaa vain ja ainoastaan ihmisten välinpitämättömyys ja laiskuus. En usko, että kenellekään on mahdoton ponnistus kävellä pari metriä lisää roskikselle tai kantaa roskaa kädessä tai taskussa hetki sen sijaan että viskaisi sen maahan.

Roskaajat eivät välttämättä ajattele asiaa sen kummemmin tiputellessaan karkkipapereita tai tupakantumppeja ympäriinsä, mutta mitä siitäkin seuraisi, jos kaikki heittäisivät roskat maahan? Jokainen voi varmasti itse kuvitella lopputuloksen.

Yleinen ajatus roskaajan päässä on, että kyllä sen roskan joku siitä poimii. Miksi sitä roskaa ei kuitenkin voisi saman tien poimia itse? Jos jokainen hoitaisi omat roskansa roskiksiin, ei kaduilla olisi niitä.

Joissain maissa roskaamisesta jopa sakotetaan, ja tämä voisi olla toimiva, joskin aika äärimmäinen ratkaisu. Roskistenkaan lisääminen ei haittaisi, mutta se ei auta, jos ihmiset eivät viitsi kävellä metriäkään pitemmälle laittaakseen roskansa niihin.

En usko, että kukaan erityisemmin nauttii roskia pursuilevasta katukuvasta.

Luonnonystävä
KAHDEKSAN ON LIIAN AIKAISIN

Heräät aamulla. Kello on paljon. Pitäisi ehtiä kahdeksaksi kouluun, mutta et jaksa nousta. Vedät peiton korviin, ja ennen kuin huomaatkaan, kello on jo liikaa. Pomppaat ylös sängystä ja vedät päällesi ensimmäiset käsiisi osuvat vaatteet. Nappaat repun ja ryntäät ovesta ulos. Aamupalaa et ehdi syödä. Saavut koululle minuuttia vaille kahdeksan. Juokset käytävään. Luokan ovi on juuri sulkeutumassa. Ehdit juuri ja juuri. Tuttu tilanne? Monille on.

Ainakin itselleni on aina vaikeaa päästä sängystä ylös kahdeksan aamuina. Siksi olisikin mielestäni parempi, jos koulu alkaisi aikaisintaan yhdeksältä.

Useat nuoret saavat liian vähän unta, koska koulu alkaa niin aikaisin. Jotkut tietenkin vastaavat tähän, että menisivät sitten aikaisemmin nukkumaan, mutta jos koulu alkaa kahdeksalta ja heräät esimerkiksi seitsemältä, niin yhdeksän tunnin yöunien saamiseksi olisi nukahdettava 22.00. Kukaan ei tietenkään nukahda heti nukkumaan mentyään (paitsi ehkä jos on erittäin väsynyt), ja itselläni ainakin menee nukahtamiseen vähintään puoli tuntia, joten nukkumaan olisi mentävä viimeistään 21.30. Tätä kellonaikaa vastaan ovat monet nuorten suosimat tv-ohjelmat, jotka loppuvat esimerkiksi vasta kymmeneltä. Tietenkään näitä ohjelmia ei ole pakko katsoa, mutta myös biologiset syyt estävät nuoria nukahtamasta. Murrosiässä unirytmi siirtyy luonnostaan 1-2 tuntia eteenpäin, koska melatoniinin (unihormoni, aiheuttaa nukahtamisen) erityksen huippu siirtyy myöhemmäksi. Melatoniinin erityksen huipun siirtyminen johtaa puolestaan sukupuolihormonin toiminnan vilkastumisesta.

Itseni on ainakin huomattavasti helpompi herätä yhdeksän kuin kahdeksan aamuina. Jo tuo yksi tunti vaikuttaisi. Sitä paitsi jos koulu alkaisi aina yhdeksältä ja kestäisi kolmeen, saataisiin viikkotunteja silti 30. Enkä usko, että koulupäivän alun myöhäistäminen tunnilla vähentäisi esimerkiksi läksyjentekoaikaa iltapäivältä, sillä kestäväthän koulupäivät nykyäänkin kolmeen. Vaikka koulun alkua myöhästettäisiin tunnilla, todennäköisesti jotkut menisivät sitten myöhemmin nukkumaan. Mutta luultavasti monet kuitenkin tarttuisivat tilaisuuteen ja nukkuisivat sen tunnin enemmän. Ja vaikka kahdeksan aamuja ei saataisikaan kokonaan poistettua, olisi hienoa, jos niitä voitaisiin ainakin vähentää.

Sunshine


KESÄLOMA PIDEMMÄKSI

Meistä useimmat pitävät kesälomasta. Siitä on käyty monia ja monenlaisia keskusteluja. Kesäloma on pisin loma, ja se myös rentouttaa. Ihmiset nauttivat lomasta, mutta loma saattaa joskus aiheuttaa ongelmia. Kouluun palaaminen ja arjen alkaminen on inhottavaa ja vaikeaa.

Olen jo pitkään pohtinut kesälomaa. Mielestäni tämä loma on paras, mitä on. Lomalla on rento olo, eikä ole stressiä esim. koulusta eikä tarvitse miettiä ikäviä asioita. Lomalla on lämmin ilma ja voi suunnitella päivän aikataulun ilman esteitä. Lomalla nukkua ja valvoa niin pitkään kuin haluaa, eikä tarvitse miettiä kouluun heräämistä. Mutta se huono puoli lomassa on, että se alkaa liian myöhään ja loppuu liian aikaisin. Mielestäni lomaa pitäisi pidentää parilla viikolla. Myös työssä käyvillä on liian lyhyt loma. He eivät kerkeä nauttia lomasta ja rentoutua
Perusteluni loman pidentämiselle ovat monipuoliset. Liian lyhyellä lomalla ei voi nauttia koko kesää. Sanasta kesäloma jo huomaa, että kyse on kesällä olevasta lomasta ja sen pitäisi koululaisilla olla toukokuun lopusta elokuun loppuun. Työssä käyvillä loma voisi olla 6-7 viikkoa. Kesällä on tarkoitus nauttia ja rentoutua, eikä rehkiä koulussa tai töissä.

Kesän lapsi