tiistai 1. kesäkuuta 2010

Kaikuja menneiltä vuosikymmeniltä

Teksti: Sara Kirsikka-aho 8b ja Sara Tanskanen 8b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Menneitä muisteltiin rehtoreiden ja entisten oppilaiden voimin

Minarin juhlaviikon keskiviikkona pidettiin kaksi "Kaikuja menneiltä vuosilta " -tilaisuutta. Aamunavauksessa yläkoululaisten ja lukiolaisten haastateltavina oli kaksi Minnan Canthin koulun entistä rehtoria: Matti Terästö ja Alpo Jääskeläinen. Terästö oli aikoinaan yläasteen rehtori ja liikunnan opettaja, Jääskeläinen puolestaan lukion rehtori ja äidinkielen opettaja.

Entisiä rehtoreita oli kuulemassa täysi sali yläkoulun ja lukion oppilaita.
Matti Terästö aloitti rehtorin uransa vuonna 1975, ja siitä asti hän työskenteli yhdessä Alpo Jääskeläisen kanssa aina vuoteen 1993. - Me olimme hyviä ystäviä ja selviydyimme yhteisestä rehtoriajastamme hyvin, Terästö kertoi. Alpo Jääskeläinen ajatteli samalla tavoin. - Ei meillä Matin kanssa mitään suurempia erimielisyyksiä ollut, hän muisteli.

Juhlasaliin kokoontuneille minarilaisille rehtorit kehuivat koulua. Matti Terästö nautti työssään työn monipuolisuuden lisäksi mukavien nuorten kanssa olemisesta. - Minarissa on aina ollut reilu ja hyvä yhdessäolon henki, Alpo Jääskeläinenkin vakuutti.

Iltapäivällä salissa kuultiin entisten oppilaiden ajatuksia ja muisteluita Minarista. Yläkoulun tilaisuudessa haastateltavina olivat Tanja Mikkonen, Ulla-Riitta Uotinen, Pasi Tuutti ja Juha-Pekka Ylönen. Lukion tilaisuudessa vieraina olivat Leila Savolainen, Pasi Tuutti, Hannu Savinainen ja Jaakko Kekoni.

Juha-Pekka Ylönen lauloi Minarin yläkoululaisille.

Yläkoulun tilaisuus alkoi Juha-Pekka Ylösen esittämällä kappaleella I am sailing. Sen jälkeen Riikka Voutilainen ja Venla Mustonen kyselivät jokaiselta vieraalta Minariin liittyviä kysymyksiä.

Nykyisin rekkoja ja linja-autoja ajava Juha-Pekka muisteli myöhästelleensä paljon. - Sitä kun asui parin sadan metrin päässä, niin oli vähän liian pitkä koulumatka, hän veisteli. Asia, joka häntä on jäänyt harmittamaan kouluajoilta, on vieraiden kielten opiskelun innottomuus. - Ruotsia olisi kannattanut lukea. Sen kielen taitoa tarvitsisin nykyisessä työssäni, hän totesi.

Laura Kammonen ja Joona Töyräs yläkoulusta sekä Laura Kattainen ja ---- lukiosta
haastattelivat M atti Terästöä ja Alpo Jääskeläistä

Kuopion Mimmifutiksen junioripäällikkönä työskentelevä Pasi Tuutti muisteli entistä liikunnanopettajaansa Juhani Rissasta: - Hänellä oli tapana aloittaa tunnit hokemalla "Luvassa tänään: verta hikeä ja kyyneleitä. Järjestyksen voitte valita itse". Myös koulumme pitkäaikainen talonmies Hannu Okkola muistui Pasin mieleen. - Hannu piti meille kerran liikuntatuntia. Hän juoksi edellämme takaperin pururataa ja hoputti meitä. Ei meinanneet nuoret klopit siltikään perässä pysyä, Pasi naureskeli.

Ulla-Riitta Uotinen, joka on meille nykyisille minarilaisille tuttu maantiedon ja biologian opettajana, opiskeli Minarissa 60-luvulla. Ullis luki otteita päiväkirjastaan ja huvitti yleisöä mm. kertomalla entisajan muodista.

Riikka Voutilainen ja Venla Mustonen haastattelivat entisiä minarilaisia Tanja Mikkosta, Ulla-Riitta Uotista, Pasi Tuuttia sekä Juha-Pekka Ylöstä.

Tanja Mikkonen, nykyinen englannin ja ruotsin opettajamme, opiskeli itse Minarissa 90-luvulla. Hän kertoi olleensa kiltti ja tunnollinen oppilas ja luokanvalvojana hänellä oli - yllätys yllätys - Heikki Juutinen. Kun Juutisen nuoruuskuva heijastui koulun seinälle, se sai aikaan melkoiset naurut yleisön joukossa.

Naurua ja ihastusta herätti myös tilaisuuden viimeinen ohjelmanumero. Juha-Pekka Ylönen esitti yleisölle oman versionsa Muumi-biisistä.