tiistai 1. kesäkuuta 2010

Välkkärikoulutus antaa paljon

Teksti ja kuvat: Jenna Grön 8a

Välkkäritoiminta on hauskaa

Välkkärin eli välituntiliikuntaohjaajan homma on hauskaa! Yleensä meidät näkee seisomassa välitunnilla värikäs liivi päällä, mutta hommaamme kuuluu myös liikkuminen. Jutun nimi on se, että olemme ohjaamassa yleensä välitunteja, mutta emme ole ainoastaan välitunneilla! Usein olemme ohjaajina myös erilaisissa liikuntatapahtumissa. Tarkoitus on saada lapset ja nuoret liikkumaan muulloinkin kuin vapaa-ajalla. Suosituimpia juttuja välitunneilla ovat esim. koripallo, frisbeen heitto, köyden veto, hyppynarun hyppääminen yms. Yleensä tapahtumat ovat kouluaikaan, joten koulusta joutuu olemaan välillä poissa....

Viimeisin tapahtuma oli Kuopio-hallissa jossa oli mukana 8 välkkäriä, joten kaikki eivät olleet mukana. Menimme hallille noin klo 8 aamulla ja odottelimme hetken että kaikki tulisivat paikalle. Noin klo 8.30 Tapio Nissi ilmestyi paikalle ja lähdimme yläkerran varastoon, jonne jätimme laukut yms., otimme ohjaajaliivit ja saimme vihreät muovirannekkeet käteemme. Muutama ”matti myöhänen” tuli myöhässä, mutta ei se haitannut. Menimme hallin puolelle ja sovimme ohjaajaparit ja pisteet missä olimme. Minä ja Iida menimme ensin Wii:lle, Sanna ja Emmaliisa polkuautoille, Aleksi ja Mikko frisbeelle ja Lisa ja Jaakko seikkailuradalle. Laitoimme välineet paikalleen ja ajoimme koko porukan voimin polkuautot polkuautoradalle. Sitten saimme vähän aikaa pelailla itse omilla pisteillämme samalla kun odotimme lapsia. Paikalle oli tulossa Pohjantien koulun esikoululaiset sekä 1. ja 2. luokkalaiset. Kello näytti suurin piirtein 10 kun pikkuiset sitten lopulta tulivat. Ja voi herran jestas miten paljon niitä oli! Ihan siinä karmi selkäpiitä pelkkä ajatuskin siitä kun semmoinen lapsilauma hyökkää laitteiden kimppuun....


Päivän mittaan siinä kävikin paljon lapsia eri ryhmissä ja päätimme vaihdella pisteitäkin ohjaajien kesken. Liikuntaa tuli, kun ravasimme frisbeiden perässä silloin kun ne eivät osuneet maaliinsa, eli melkein koko ajan. Seikkailuradalla näytimme lapsille parisen kertaa miten rata menee ja kiskoimme lapsia ylös juustomontusta yms. Asia joka vähän kiukutti meitä kaikkia ohjaajia oli se, että Pohjantien koululta oli tullut apuohjaajia, joista ei ollut oikein hyötyä. Lasten liikkuminen oli niin rajoitettua, että apuohjaajillekin piti sanoa että antakaa lasten mennä vähän vapaammin. Ja kyllä se siitä sitten helpottikin.


Päivän lopuksi purimme pisteet ja ajoimme polkuautoilla vähän aikaa rallia ympäri hallia, kunnes veimme ne varastoon säilöön. Menimme katsomon kahvilaan, jossa saimme yllättyä positiivisesti. Meille oli maksettu ruokailu! Ruokana oli pastaa, jotain kanakastiketta, fetajuustosalaattia, leipiä, ja vaikka mitä! Kaikki oli pöydässä valmiina. Juomana oli mehua, vettä ja maitoa. Jälkiruokana oli mm. kuumaa kaakaota ja keksiä. Söimme ihan rauhassa ja kaikkea ei meinannut millään jaksaa. Menimme takaisin varastoon, jätimme liivit sinne ja otimme tavaramme mukaan. Ennen kuin lähdimme, Tapio antoi meille vihkot ja t-paidat palkkioksi päivästä. Koululle saimme myös viedä punaiset narut esim. hyppynaruiksi. Päivä oli hauska ja niitä tulee lisää!

Itse lähdin tähän hommaan mukaan koska pidän liikunnasta erityisen paljon ja liikun itsekin paljon ja pystyn työskentelemään pienten lasten kanssa. Koulutus tapahtui kun olin 7. luokalla. Koulutus kesti 3 tuntia ja hiki siinä tuli! Pelasimme erilaisia liikuntapelejä ja keksimme uusiakin. Koulutuksessa sain myös kuulla monista minulle tuntemattomista peleistä. Suosittelen välkkärikoulutusta kaikille joita vähänkin kiinnostaa liikunta ja lasten kanssa touhuaminen, mutta jos et pidä liikunnasta, suosittelen jättämään väliin, koska jokaisessa välkkärijutussa liikuntaa riittää!