tiistai 1. kesäkuuta 2010

Teatterityöpaja syömishäiriöistä

Teksti: Joona Töyräs 8c
Video: Juuso Tenhunen 8c

"Hyvä ruoka parempi mieli" - teatterityöpaja syömishäiriöistä

Kun tulimme luokkaan, kävimme istumaan katsomoon. Mutta meidät käskettiinkin seisomaan keskelle luokkaa ja menemään pituusjärjestykseen. Kun olimme siistissä jonossa, meidän piti sulkea silmämme. Sitten meille esitettiin väittämiä ja meidän piti siirtyä vasemmalle tai oikealle oman mielipiteen mukaan. Muutaman väittämän jälkeen saimme palata katsomoon.

Sitten itse esitys alkoi. Neljä tyttöä, joilla kaikilla oli syömishäiriö, esittäytyi meille. Yhdellä oli anoreksia, toinen oli ortorektikko, kolmas mielialasyöjä ja neljäs napostelija. He menivät kouluun ja pitivät esitelmiä syömisestä. Sen jälkeen he pohtivat kouluruokailua, käyvätkö he siellä ja miksi eivät.


Sen jälkeen yleisö alkoi tulla mukaan tarinan kulkuun. Saimme päättää, ketä tytöistä haluamme tutkia tarkemmin. Valitsimme anorektikon. Opettaja soitti hänen vanhemmilleen ja kutsui heidät koululle juttelemaan Heidin (anorektikko) tilasta. Heidin äiti sanoi syyksi, että ei kerinnyt ikinä huolehtimaan Heidistä töitten ohella ja isäpuoli istui vain hiljaa takana. Kumpikaan ei näyttänyt olevan aidosti kiinnostunut Heidin tilanteesta. Näytelmä pysäytettiin tähän ja yleisöstä piti joidenkin tulla sanomaan henkilöiden ajatuksia. Sitten otettiin äidin ja Heidin tilalle yleisöstä 8a:n tytöt Sina ja Emma, ja kohtaus näyteltiin uudelleen.

Lopuksi keskustelimme vielä esityksestä ja saimme kotitehtäväksi kirjoittaa kortti jollekin esityksen tytöistä.