tiistai 1. kesäkuuta 2010

Ysien näytelmässä oli hieno tunnelma

Teksti ja video: Tiina-Liisa Hämäläinen 8e

Väärissä ympyröissä - näytelmää katsottiin kylki kyljessä

Minarissa on perinteiseen tapaan koko koulu katsomassa keväisin yhdeksäsluokkalaisten pitkän valinnaisilmaisutaidon oppilaiden näytelmiä. Tänä lukuvuonna Jari Mäntyvaaran ohjaama ryhmä esitti näytelmänsä Väärissä ympyröissä Nuorisokeskus 44:ssä torstaina 6. toukokuuta. Ryhmä esitti saman näytelmän myös Hatsalan, Kalevalan ja Yhteiskoulun oppilaille puoli tuntia Minarin näytöksen jälkeen sekä perheilleen jo edeltävänä iltana.

Koulumme oppilaille suunnattu näytös oli aivan täynnä ja ihmiset istuivat kylki kyljessä katsomossa, portailla ja katsomon edessä.Vaikka koko tila oli täynnä meitä suurisuisia minarilaisia, koko huone oli aivan hiiskumaton näytelmän aikana. Sitten kun ihmiset alkoivat mukautua näytelmän juoneen, naurettavissa kohdissa nauroikin koko koulu.

Jari Mäntyvaara ei ole aikaisempina vuosina ohjannut Minarissa yläluokkia vaan ainoastaan lukiolaisia. Näytelmää rakentaessa hän oli lähtenyt liikkeelle improvisoinnista. Oppilaat olivat parantaneet kaikki hahmojaan muiden kommenttien ja mielipiteiden avulla.

Näytelmä sai paljon hyvää palautetta niin opettajilta kuin oppilailta. Hahmojen istuvuus näyttelijöille oli yksi, mistä tuli paljon hyvää huomiota, ja Jarin itsensäkin mielestä hahmot, jotka oli muokattu kaikkien improista ja ideoista, olivat täysin omansa näköisiä.


Valmistaessaan näytelmää Jari sanoo yrittäneensä antaa kaiken osaamisensa mukaan. "Niin kuin kaikkien opettajien ja ohjaajien kuuluisikin", Jari tuumaa. Palautteena ryhmälle hän sanoo kaikkien ylittäneen itsensä esityksissä, mutta painottaa myös sitä, että mitä nopeammin tekstin oppii ja muistaa omat vuorosanansa, sitä nopeammin näytelmän laatua pystyy työstämään. " Näytelmää työstäessä olisimme voineet jatkaa sitä vielä lisää, koska siitä olisi saanut irti vielä enemmän materiaalia", Jari pohtii.

Alma Lappalainen (päähenkilön äiti) kertoo tunnelmien olleen mahtavat ennen esitystä ja sen jälkeen vielä paremmat. Hän myös kehuu minarilaisia parhaimmaksi yleisöksi. Koko ryhmä kertoo olleensa aivan yllättynyt, kun ensimmäiset naurut kirposivat yleisöstä, josta ei aikaisemmin ollut paljon nauruja kuulunut. Myös Mari Haikonen (päähenkilö Heidi) oli ehdottomasti sitä mieltä, että Minarin näytös meni parhaiten. Tunnelmia esityksen jälkeen kuvailtiin helpottuneiksi ja iloisiksi, mutta myös vähän epävarmaksi. Koko porukka vaikutti olevan hyvillä mielin esitysten jälkeen.