maanantai 3. joulukuuta 2012

Anne Frank

Teksti ja kuvat: Aino Pesola 9c

Tyttö päiväkirjan takaa

’’On tosi omituista, että minunlaiseni tyttö kirjoittaa päiväkirjaa. Ei vain siksi, etten aiemmin ole kirjoittanut mitään vaan myös, koska luulen etteivät 13-vuotiaan koulutytön mietteet jäljestä päin tule kiinnostamaan minua itseäni eivätkä ketään muutakaan.’’

’’On mukavaa, kun voi kirjoittaa muistiin kaikki tunteensa ja ajatuksensa, muuten varmasti tukehtuisin.’’

Nämä sanat kirjoitti Anne Frank päiväkirjaansa n. 70 vuotta sitten. Päiväkirja, jonka hän sai täyttäessään 13 vuotta, nousi hänen kuolemansa jälkeen ehkä tärkeimmäksi toisen maailmansodan ja erityisesti holokaustin tapahtumista kertovaksi teokseksi.

Saksan juutalainen Anne ja hänen perheensä muuttivat Frankfurt am Mainista Hollannin Amsterdamiin Annen ollessa 5-vuotias. Kun juutalaisia alettiin pidättää ja siirtää keskitysleireille, piiloutui Annen perhe hänen isänsä entisten liiketilojen yläkerroksiin. Täällä nelihenkinen perhe asui muutaman muun Saksasta paenneen juutalaisen kanssa kaksi vuotta menemättä ulos tai seurustelematta kenenkään muun kanssa, lukuun ottamatta muutamaa salaisuuteen osallistunutta toimistotyöntekijää.

Anne Frankin päiväkirja on tarkka kuvaus näistä kahdesta piileskelyvuodesta; pienistä tapahtumista heidän piilopaikassaan, toisen maailmansodan tapahtumista, joita seurattiin ahkerasti toivon kipinää elvytellen sekä nuoren tytön omista ajatuksista. Varmasti jokainen murrosikäinen tyttö voi samaistua Annen arkisiin ajatuksiin ja ongelmiin; ihastumisiin, vanhempien ymmärtämättömyyteen ja isomman sisaren paremmuuteen.

Anne Frankin tarinan ajankohtaisuus liittyykin varmasti juuri siihen, että päiväkirjan takaa voi löytää aivan samanlaisen nuoren tytön kuin kuka tahansa niistä, jotka tänä päivänä kulkevat farkuissa ja hupparissa. Anne sattui vain syntymään juutalaiseen perheeseen niinä aikoina, kun juutalaisia vainottiin ja murhattiin kuin haitallisia loisia. Anne itsekin menehtyi keskitysleirillä vain 15-vuotiaana vieläkin tuntemattoman ihmisen paljastettua heidän piilopaikkansa.

Nämä asiat ja paljon muuta Anne Frankista on Anne Frank House -niminen säätiö koonnut näyttelyksi, joka on kiertänyt ympäri maailmaa levittäen Anne Frankin tarinan sanomaa nykypäivän nuoria varten. Kyseinen näyttely pystytettiin myös Kuopion Kaupunginkirjaston ala-aulaan syyskuun ajaksi. Eikä tässä kaikki – näyttelyn ideaan kuuluu opaskoulutus Anne Frankista kiinnostuneille nuorille. Mitään valmista tapaa opastaa ei ole, jokaisen nuoren on tarkoitus nostaa esiin itseä pysähdyttäneitä asioita.


Minarista opaskoulutukseen osallistui kymmenen ysiluokkalaista. Koulutus kesti kaksi päivää ja sisällytti itseensä paljon asiaa: pääasiat toisesta maailmansodasta, juutalaisvainoista sekä Anne Frankista itsestään. Erilaisten harjoitusten ja pelien kautta pyrittiin pääsemään lähemmäs opastuksessa tarvittavia asioita. Koulutuksen jälkeen jokaiselle järjestyi omia opastusaikoja, ja jokainen opas pääsi kierrättämään koululaisryhmiä.

Opastaminen oli itselleni ANTOISA kokemus! Opastaessa paitsi oppi koko ajan itse, saattoi parhaimmillaan jakaa ajatuksiaan ja oppimiaan asioita myös kuulijakunnalle. Kyllä se suomalainen jäykkyys näkyi vähän opastettavissa nuorissa, muttei vakavan aiheen äärellä tarvitsekaan mikään lörppösuu olla. Näyttelyn idea on pysäyttää jokainen ajattelemaan nykyajankin rasismia; voiko sitä rinnastaa sellaiseen kuin 6 miljoonan juutalaisen kansanmurha tai voisiko se kenties johtaa samantyylisiin hirmutöihin? Pitäisikö omia sanoja ja tekemisiä vartioida vähän tarkemmin, kun kaikki loppujen lopuksi ovat samalla tasolla ihmisiä, niin kuin Anne Frankin päiväkirja meille viestittää?

Vaikkeivät kaikki varmastikaan ehdi opastuskierrokselle tai näyttelyäkään katsomaan, tekisi jokaiselle varmasti hyvää lukea Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja. Historia nimittäin opettaa, niin kuin sanotaan. Taistellaan sellaisen maailman puolesta, jossa kenenkään ei enää tarvitse kirjoittaa päiväkirjaan tällä tavoin:

’’Meille nuorille on kaksin verroin vaikeampaa pitää kiinni mielipiteistämme tämmöisenä aikana, kun ihanteet poljetaan maahan, kun ihmisluonnon pimeimmät puolet ovat vallalla, kun kaikkien usko totuuteen, oikeuteen ja Jumalaan horjuu.’’