maanantai 3. joulukuuta 2012

Kotitaloudessa tapahtuu

Teksti ja kuvat: Maria Ekman 8e, Sofia Lipponen 8f

Kotsan tunnin yllätysvieras

Vieraaksemme saapui Jarmo Vähä-Savo, kokki joka on työskennellyt Sveitsissä, Ranskassa ja Belgiassa. Jarmo oli erikoistunut erilaisiin lihoihin ja niiden valmistamiseen. Jarmo kertoi meille broilerin osista, kuten koipi, reisi ja filee. Tutustuimme myöskin naudan sekä porsaan lihoihin ja niiden eri osiin. Saimme myöskin tietoa mihin ruhon eri osia käytetään.

Hän näytti kuinka eri lihoja paistetaan ja kertoi niiden kypsyysasteista.  Maistoimme  Jarmon valmistamia porsaan- ja naudanlihapihvejä. Hän myöskin kertoi hieman pihvien maustamisesta. Valmistimme Jarmon ohjeistamana suikalepataa ja raastekimaraa.

Ollikaisen Jussi mietteliäänä. Taustalla Jarmo Vähä-Savo.
Kyselimme Jarmolta muutamia kysymyksiä hänen kokin uraansa liittyen. Jarmo kertoi kokin koulutuksen kestävän kolme vuotta ja sen jälkeen hän on työskennellyt ulkomailla erilaisissa ravintoloissa. "Kokiksi ei valmistu oikeastaan ikinä, vaan aina oppii uutta", Jarmo naurahti.

Hän kertoi myöskin kokin palkasta ja kuinka se vaihtelee eri paikoissa. Kokin peruspalkka on keskitasoa ja on noin 1600e kuussa, hän totesi.

Kyselimme hänen lempilihaansa, jota olisi helppo valmistaa ja joka olisi hyvää. Hän totesi,  että joka päivä täytyy syödä eri ruokaa ettei aina samaa. Hän kertoi, että hänen lempiliharuokansa on haudutettu karitsan potka.

Jarmo muisteli, että hän ei ole varsinaisesti haaveillut kokin ammatista, mutta on kuitenkin aina halunnut pienestä saakka laittaa ruokaa kotona. "Kun olin nuori siihen aikaan ei ollut kokinkouluja ja niihin harvoihin meni vain naiset, joten se ei ollut minulla nuoruudessa mielessäni, että minusta voisi tulla kokki."