maanantai 3. joulukuuta 2012

Kasiluokkalaisten metsäpäivä 30.8.2012

Teksti: Sini Tossavainen 8b
Videot: Aaro Kaukonen 8b
Kuvat: Elsa Sillman 8b, Vesa Vainikainen

Metsäretkellä Toivalassa

Metsäpäivä alkoi bussikyydillä Haapamäen havaintotilalle. Tunnelma kohosi, kun ensimmäiset karkit & muut syötävät kaivettiin esille. Haapamäellä olivat vastassa opettajat sekä tilan puolesta Ensio Räsänen ja Vesa Pölönen. Kasit jaettiin luokkaryhmiin ja lähetettiin selviytymään erilaisista rasteista.

Pienpetojen pyynti on tärkeää riistanhoitotyötä.
Riistapellolla.
Ensimmäinen rasti oli riista- ja riistanhoitopainotteinen. Tilanhoitaja Ensio kierrätti ryhmää metsässä ja kertoi riistasta, sen hoidosta ja eri riista- ja metsäeläinten tavoista. Saimme kuulla myös, että jänisten ja muun pienriistan ruokintakatos ei saa olla tasakattoinen, sillä ilves saattaa oppia väijymään sen päällä ja odottamaan valmista paistia. Moni yllättyi, kun Ensio kertoi nähneensä käärmeen hyppäävän.


Toisella rastilla oppilaat saivat ottaa itse asioista selvää lajintunnistus-, sanasto-, ilmansuunnanmääritys- sekä metsän- ja puidentutkimistehtävissä. Tehtävien teon oheessa oli mahdollista paistaa mukana tuotuja makkaroita tai vaahtokarkkeja.

Lajien opiskelua.
Erilaisia makkaranpaistotyylejä.
Kolmas rasti keskittyi puulajeihin ja metsänhoitoon. Vesan johdolla metsässä kierrettiin reilun kilometrin lenkki, jonka varrella Vesa kertoi Suomessa esiintyvistä puulajeista sekä metsänhoidon välttämättömyydestä ja hyödyllisyydestä.

Melko moni tunnistaa metson. Tiesitkö, että se ei luultavasti olisi levinnyt Suomeen Venäjältä, ellei siperianlehtikuusi olisi niin tehnyt?

Haavankeltajäkälä.
Haapamäen nimikkokasvi eli haapa.
Kaiken kaikkiaan metsäpäivä oli erittäin onnistunut ja oppilaat olivat siihen tyytyväisiä, joten takaisin koululle/kotiin voitiin suunnata iloisin mielin :)

Linkki:
Haapamäen havaintotila