maanantai 3. joulukuuta 2012

Retki järven rantaan

Teksti: Joona Ljokkoi 7e
Kuvat: Vesa Vainikainen

Kasvillisuusvyöhykkeet tutkimuksen kohteena

Menimme  Savilahteen  maanantaiaamulla 27.8 2012 . Oli todella mukavaa mennä ulos koulutunnilla  tutkimaan  rannan kasveja - hyvää vaihtelua. Lähdimme koululta kenkien vaihdon ja pienen infon  jälkeen. Kävelimme sinne opettajan ja luokan kanssa. 

Ohjeita odotellessa.
Kun olimme perillä kerrottiin, että teemme ryhmät ja keräämme kaikkia rannan kasveja muovipussiin.  Ranta oli todella hyvä. Siellä kasvoi suurin osa kasveista, joita olimme tunneilla opiskelleet. Minun ryhmääni kuului Anton Kaarakainen ja minä. Kumpparit tulivat tarpeeseen, koska vesi oli noussut ja kasveja piti hakea kaukaa rannasta. Poimimme kasveja ja kahlasimme kumppareilla vedessä.

Ryhmä hajaantui maastoon.
Pikkulimaskaa oli runsaasti.
Jonkun  ajan päästä palasimme rannalle ja asettelimme  kasvit asfaltille vierekkäin. Samaa  lajia olevat  kasvit laitettiin samaan pinoon. Sitten opettaja jakoi meille laput ja kyseli keräämiemme kasvien nimet, jotka kirjoitimme lappuihin. Löysimme esim. rantaminttua, vehkaa ja ranta-alpia.

Lythrum salicaria eli rantakukka.
Rannan kasvillisuutta koottuna näyttelyyn.
Lahdessa oli valkoisia korkeita tankoja, joita lokit käyttivät tarkkailupaikkoinaan. Sadevesiviemäri laski suoraan lahteen, josta kasvit saivat paljon ravinteita. Ne olivat kasvaneet siksi sen lähialueille. Kavien keruu oli mukavaa, eikä retkessä ollut mitään ikävää.