maanantai 3. joulukuuta 2012

Veden elämää

Teksti, kuvat ja videot: Vesa Vainikainen

Plankton, tuo vesien kummajainen

Seikaluokkalaiset pääsivät harjoittamaan mikroskoopinkäyttötaitojaan. Tosin osalle vempele oli etukäteen täysin tuntematon värkki. Mikroskoopin käyttö on oleellinen osa biologian työkenttää. 


Työskentelyn nopeuttamiseksi vesinäytteet oli haettu jo rannalta valmiiksi odottamaan innokasta tutkijajoukkoa. Hieman arvelutti näytteiden "planktonpitoisuus", koska aamuvarhaisella eliöt eivät ole vedessä kovinkaan aktiivisia. Päivällä otetuissa näytteissä saataisi olla enemmän vilinää.

Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä järjestään kaikissa näytteissä vipeltäjää riitti. Vesikirppu havaittiin pian yleisimmäksi eläinplanktonin edustajaksi. Onneksi myös muutama hankajalkainen uskaltautui näyttäytymään mikroskoopeissamme. Edustavimmat yksilöt suurennettiin screenille kaikkien ihasteltaviksi tai kauhisteltaviksi.


Kasviplanktoneista näimme runsaasti erilaisia koristeleviä. Sinilevääkin tutkittiin ja puhuttiin sen myrkyllisyydestä. Levän havaittiin muodostuvan pyöreistä, toisiinsa liittyneista palleroista muodostaen helminauhamaista jonoa.

Innottomuudesta ei oppilaita voi kyllä syyttää. Harvoin on saanut hätyytellä porukoita tunneita pois, mutta nyt aika lensi kuin siivillä. Toivottavasti tutkimustunnit antoivat monelle kipinää tutkimustyön ihanuuteen



Hankajalkainen

Linkit:
Itämerenportaali - plankton
Itämerenportaali - kasviplankton