maanantai 3. joulukuuta 2012

Nuorisoraatitoiminta

Teksti ja kuva: Eevi Isotalo 9d

Nuorisoraati - ainutlaatuinen juttu koko Suomessa

Nuorisoraati perustettiin vuonna 2008, kun haluttiin että Savon Sanomat voisi antaa nuorille enemmän lehdestä, sillä Savon Sanomien vakioväki ei tiennyt nuorten asioista ja nuorille haluttiin antaa oppia lehden teosta. Raati onkin toiminut nyt jo viisi vuotta."Lehteen laitettiin ilmoitus, että ketkä olisivat kiinnostuneita tulemaan mukaan, ja hakemuksia tuli paljon. Elvytimme Nuoret-sivun ja huomasimme että tämähän toimii, ja tämä toimii hyvin!" kertoo Savon Sanomien teematoimittaja Kristiina Poutiainen, joka toimii nuorisoraadin ohjaajana.

Nuorisoraati toimii niin, että kokoonnumme Savon Sanomille noin kerran kuukaudessa ja vaihdamme sähköpostia aktiivisesti kokousten välissä. Kokouksissa opitaan mediakriittisyyttä, nähdään eri osastojen toimittajavieraita sekä kuvaajia ja keskustellaan ylipäätään lehden teosta. Tällä hetkellä nuorisoraadissa on 32 jäsentä. Nuorisoraati muuttuu koko ajan, ja nuoret ovat vaikuttaneet paljon asiaan. "Joka kerta opitaan jotakin uutta mediaan liittyvää", Poutiainen tiivistää. Kokousten välissä myös seuraamme Savon Sanomia ja annamme niistä palautetta - niin positiivista kuin negatiivistakin.

Tottakai nuorisoraadissa kirjoitetaan myös juttuja Nuoret-sivulle ja Savon Sanomien nettisivulle, ja aiheet päätämme me raatilaiset itse. Jutuista saa pientä rahallista korvaustakin. Lisäksi saamme lukuvuoden loputtua todistuksen siitä, että olemme olleet nuorisoraadissa mukana, ja siinä kerrotaan, minkalaisia olemme toimittajina. Sitä voi esittää esimerkiksi hakiessaan töitä paikallislehdestä.

Nuorisoraati on suunnattu siis kaikille14-18-vuotiaille, jotka ovat kiinnostuneet mediasta ja sen tekemisestä ja haluavat vaikuttaa asioihin. Nuorisoraatiin kannattaa hakea, vaikka kirjoittamisesta ei tykkäisikään, sillä nuorisoraadissa voi myös kuvata ja oppia paljon median tekemisestä ylipäätään. Raadissa opitaan paljon sellaista, mitä koulussa ei.

            "Toimittaja Kristiina iloisena nuorisoraatilaisten kuvat kädessään"

TOTTA VAI TARUA:

1.Nuorisoraati vie paljon aikaa
-Totta ja tarua, riippuu  omasta aktiivisuudesta.

2.Nuorisoraatiin pääsee vain jos todistuksessa on 10 äidinkielestä
-Tarua, eikä äidinkielen numero välttämättä parane vaikka on raadissa. Raadissa harjoittelemme erilaista tekstiä kuin mitä koulussa kirjoitetaan. Koulussa hyvät kirjoittajat ovatkin ihmetelleet, että miksi raadissa tulee kritiikkiä.

3. Nuorisoraatilaiset haluavat aina tulla aikuisina toimittajíksi
-Tarua, eivät halua.

4.Nuorisoraadista voi olla hyötyä tulevaisuudessa
-Totta, monet päässeet lukemaan alalle, ylioppilaskirjoituksissa ovat monet sanoneet saanensa apua nuorisoraadista, mediakriittisyys paranee ja äidinkielen numero saattaa joskus parantua.Ylipäätään raatilaiset oppivat median vaikuttamisen niksit, joten he osaavat lukea mediatekstejä myös rivien välistä, eivätkä esimerkiksi mainostekstit huijaa heitä.

5.Nuorisoraatiin on vaikea päästä
-Tarua, tänä vuonna pääsivat kaikki, jotka hakivatkin. Jos hakemukseen jaksaa panostaa, niin on hyvät mahdollisuuudet päästä. Ja se pisin hakemuskaan ei ole aina paras.

6..Nuorisoraati on pelkästään juttujen kirjoittamista Savon Sanomien Nuoret-sivulle
-Täysin tarua, raadissa on paljon muutakin tekemistä. Osa raatilaisista ei edes halua kirjoittaa vaan esimerkiksi valokuvata.

8.Nuorisoraadissa pääsee tutustumaan toimittajan ammattiin.
-Toivottavasti totta.

8.Kirjoittamista pitää rakastaa jos on nuorisoraadissa
-Tarua, mutta ei siitä haittaakaan ole.

9.Nuorisoraati on uniikki juttu koko Suomessa
-Totta, muissa lehdissä on kyllä nuorisotoimintaa, mutta ei samanlaista kun meillä.

Linkki:
Savon Sanomien nuorisoraatilaisten esittelyt