Teksti ja kuvat: Sini Tossavainen 8b
Selvästi hyvä
Syksyllä 2012 kasiluokille järjestettiin Selvästi hyvä -toimintatuokio, jonka pyörittämisestä vastasivat Savonia AMK:n opiskelijat Laura Halonen, Satu Leppälä ja Anni Nousiainen. Juttu oli heidän opinnäytetyönsä ja kertoi pääasiassa alkoholista.
"Selvästi hyvä" oli noin puolentoista tunnin mittainen toiminnallinen oppitunti, jonne saapui yksi luokka kerrallaan. Tunnilla oli kaksi rastia, "Kaveria ei jätetä" ja "Asennevamma voi johtaa aivovammaan". Luokka jaettiin puoliksi molemmille rasteille. Tunnin päätteksi paikalle saapui yllätysvieras, poliisi Matti Röppänen.
Asennevamma voi johtaa aivovammaan
"Asennevamma voi johtaa aivovammaan" - rasti painottui alkoholin ja liikenteen huonoon yhdistelmään. Aluksi oppilaat saivat muodostaa muutaman hengen pienryhmät ja ryhmissä valita valmiiksi kerätyistä lehtileikkeistä yhden, jota ryhtyivät käsittelemään. Lehtileikkeet kertoivat liikennetapaturmista, joissa mukana oli ollut nuoria ja alkoholia. Niistä tuli etsiä muun muassa, mitä oli tapahtunut, miten tapahtuma olisi voitu estää ja mitä seurauksia sillä oli. Lopuksi ryhmien löydöt purettiin ääneen ja jokainen ryhmä kertoi omasta tapauksestaan. Tämän jälkeen keskusteltiin nuorten juomisesta, alkoholin vaikutuksesta aisteihin ja elimistöön sekä rattijuopumusta mahdollisesti seuraavista loukkaantumisista ja kuolemista.
Kaveria ei jätetä
"Kaveria ei jätetä" -rastilla puhuttiin alkoholimyrkytyksestä. Ensin oppilailta kyseltiin, mitä he tiesivät alkoholista ja sen vaikutuksista elimistöön. Kysymysten avulla opiskelijat johdattelivat miettimään, mitä alkoholi voi pahimmillaan aiheutta nuorelle elimistölle. Sydän- ja hengitystoiminta heikkenee ja haima ja maksa ovat vaarassa jokaisen alkoholimyrkytyksen aikana. Alkoholimyrkytyksen ohessa esille tuli auttamisvelvollisuus. Suomessa jokaisella on auttamisvelvollisuus, eli mikäli näet tien laitaan sammuneen ihmisen, vähintä mitä voit tehdä on varmistaa, että hän hengittää, ja kääntää hänet kylkiasentoon, ja jos ei hengitä, soittaa hätänumeroon. Kavereista on myös otettava vastuuta, ohjaajat painottivat. Jos kotibileiden jälkeen liian rajusti juhlinut kaveri on lähdössä ajamaan skootterilaan kotiin, viisaampaa on ottaa kaverilta avaimet ja suututtaa hänet kun ottaa se mahdollisuus, että hän ajaa kotimatkalla kolarin.
Teoreettisen puheosuuden jälkeen tuli fyysinen osuus: miten tarkistat, hengittääkö ihminen? Jos hän hengittää, kuinka käännät hänet kylkiasentoon, ja jos ei, miten annat tekohengitystä?
Lopuksi poliisi kertoi alkoholilaeista ja nuorten juomisen seurauksista. Oppilaat saivat kysellä, mikäli eivät ymmärtäneet jotain. Jostain syystä ensimmäinen kysymys oli "Onko sulla asetta?"