maanantai 3. joulukuuta 2012

Biologian tutkimuksia: solut

Teksti: Ilona Reinikainen 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Eläin- ja kasvisolujen vertailua

Kaikki eliöt muodostuvat soluista, joita voidaan pitää eliöiden tärkeimpänä rakenneyksikkönä. Solun pääosia ovat solukalvo, solulima ja tuma. Eläin- ja kasvisolut poikkeavat rakenteeltaan ja toiminnaltaan hieman toisistaan.

Tutkimme eläin- ja kasvisoluja Minna Canthin koululla 23.10.2012. Olimme tutkineet kasvisoluja jo viime vuonna, joten mikroskoopilla sipulia tutkiessani oletin näkeväni lähes suorakaiteen muotoisia suikaleita muodostuneina solukoksi. Eläinsolujen kohdalla en tiennyt mitä odottaa.


Väriaineella saatiin solut näkyviksi
Tutkimuksessa käytin pipettejä, joilla pipetoin pari tippaa vettä aluslasille. Laitoin sipulista preparointiveitsellä leikatun ohuen palan aluslasille veden päälle, minkä jälkeen lisäsin vielä pisaran väriainetta (metyyliviolettia), jotta mikroskoopilla tutkiminen olisi helpompaa. Sitten laitoin peitinlasin aluslasin, veden, sipulinpalan ja väriaineen päälle ja asetin lasit mikroskoopille. Tämän jälkeen piirsin okulaarista näkemästäni solukosta kuvan vihkooni.

Solujen eroavaisuudet
Kasvisolukkoa
Kuvan piirrettyäni Veera raaputti tulitikulla poskensa sisäpuolelta limakalvon pintaa näytteeksi. Pipetoin vettä aluslasille, lisäsin limakalvonäytteen ja väriainetta lasille ja asetin päällyslasin päällimmäiseksi. Sitten laitoin lasit mikroskoopille ja piirsin toisen kuvan näkemästäni.

Kuten alkuhypoteesissa oletin, kasvisoluja tutkiessani näin solukkoa, ja huomasin että jokaisessa solussa on pieni piste, eli tuma. Solussa näin myös solulimaa ja soluseinän- ja kalvon. Solussa on myös viherhiukkasia ja mitokondrioita, mutta en pystynyt näkemään niitä, koska käytimme valomikroskooppeja. Eläinsoluissa on solukalvo, solulima, tuma ja mitokondriot, mutta ei viherhiukkasia.

Tutkimustyö onnistui hyvin, ja tiedän nyt erot eläin- ja kasvisolujen välillä.