maanantai 3. joulukuuta 2012

Työharjoittelussa ulkomailla

Teksti ja kuvat: Matilda Hakumäki 9a

Saksassa tetissä

Työharjoittelupaikkani oli Reiterhof & Pensionsstall Tietjen, hevostalli Osterholz-Scharmbeckin kaupungin laidalla. Luulin ensin meneväni töihin ratsastuskoululle, jonka nettisivutkin löysin, mutta minulle selvisi, että alueella toimiikin kolme tallia samalla Tietjen-nimellä. Minun työpaikakseni oli osoitettu tämä nelisenkymmentä hevosta majoittava yksityistalli. Vierailin siellä ensimmäisen kerran jo samana päivänä kuin saavuimme Saksaan. Ensivaikutelma oli yksinkertaisesti vau. En ollut koskaan nähnyt yhtä puhtaassa ja siistissä kunnossa olevaa tallia, ja lisäksi siellä asuikin ihan oikeita kilpahevosia vastoin odotuksiani söpöistä, pörröisistä ja laiskoista ratsastuskoulun opetusponeista.


Minulle selvisi jo ensimmäisenä työpäivänäni, miten paljon töitä sen kiiltävän pinnan eteen tarvitaan. Ehdin lakaista tallikäytävän kolme kertaa päivässä, vaikka työpäiväni kestivät neljä ja puoli, joskus viisi tuntia. Karsinoita tosin jouduin siivoamaan vain muutaman päivässä, itse asiassa ns. sontaista työtä oli yllättävän vähän. Sen verran hidas minä kuitenkin olin, että kulutin joskus niihin muutamaan karsinaan noin puolet työajastani. Sen lisäksi vein hevosia aamuisin laitumille, ja iltapäivisin juoksutin yhtä tai ratsastin toisella. Pääsin myös auttamaan eläinlääkäriä pariin otteeseen, yhden kerran nukutetun hevosen tarkkailussa ja muutamaa päivää myöhemmin saman hevosen lastaamisessa kuljetusvaunuun. Töitä tein joka päivä lauantaita lukuun ottamatta – kyllä, heräsin ihan vapaaehtoisesti myös sunnuntaiaamuisin mennäkseni töihin kahdeksaksi.



On ehdottomasti oltava hevosihmisiä kokeakseen tallityön mielekkääksi. Myönnän miettineeni välillä, miksi halusin tänne, enkä vaikkapa opettamaan söpöjä pikku päiväkotilapsia puhumaan englantia. Esimerkiksi juuttuessani kaatosateessa kottikärryjen kanssa pihamutaan saattoi käydä mielessä, oliko tämä virhe. Siihen kysymykseen vastasin kuitenkin monta kertaa kieltävästi. Kaikki eivät ehkä pysty ymmärtämään, mutta minulle riitti palkinnoksi jo ihan se, kun sain taluttaa kilpahevosia laitumelle kauniin maaseutumaiseman läpi aamuauringossa. Puhumattakaan siitä, kun pääsin muutaman kerran ratsastamaan yhdellä tallin omista hevosista.


Ammattia tästä ei minulle tule, vaikka pikkutyttönä sitä kehittelikin mielessään kaikenlaisia unelmia omista heppatalleista. Tallin omistajien sanoin työtä on joka ikinen päivä, 25 tuntia vuorokaudessa, ei omia lomia eikä mielellään sairasteluakaan. Siihen en olisi valmis. Harrastuksen kannalta opin kuitenkin tallin- ja hevosenpidosta paljon sellaista uutta, mitä en pelkän ratsastusharrastuksen kautta kohtaa, ja kun siihen lisää vielä vieraskielisten ihmisten joukossa työskentelemisen, työharjoitteluni oli hyvinkin hyödyllinen kokemus. Sain työskennellä mukavien ihmisten ja hienojen hevosten kanssa, unohtamatta muutaman kuukauden ikäisiä tallikissoja, jotka pitivät minulle mielellään seuraa. Oli ehdottomasti oikea valinta minulle hakea työharjoitteluun Saksaan ja toivoa työpaikaksi sitä hevostallia, vaikka tarjolla olisi ollut vaikka millä mitalla siistiä sisätyötä.